ja nisam imao problema sa ležajima ni sa poliamid ni sa metalnom rešetkom..
mora se znat da nijedan ležaj nije vječan i da ga treba mjenjati kad dobije veliku zračnost a ne čekati da se razleti..
jedina pogodnost poliamidnog je ta što je tiši i kad pukne rešetka ništa se strašno ne dogodi a kod čeličnog zacvika clindar (osobno mi se to dogodilo)
problem je što se serijski u skutere piaggio i peugeot ugrađuju NTN Taiwan ležaji koji izgledaju kao iz kinder jajeta u odnosu na NTN Japan i SKF..
i puno ovisi o stručnosti ugradnje..
Pozdrav Ivane!
Uglavnom dobro govoriš o svemu tome, no od nedavno, kako sam se malo intenzivinije počeo baviti sa ležajevima skutera, te da i ja budem u tom dijelu (koji je nepravedno izostavljen od strane mnogih) stručan i da znam što se u stvarnosti događa, jer ipak, praksa u mom poslu znači više od teorije.
Sve u svemu, iako je moja baza SKF i to još od davne 1992. godine, ne mogu reći ništa loše za druge, konkurentske proizvođače, a sa kojima također ulazim u suradnju. Naime, SKF je još uvijek broj 1 u svijetu i uz to je uvijek i najskuplji. Bez obzira gdje se proizvodio. Uvijek mora biti jednak prag kvalitete. Drugi problem je taj što često i sami ljudi (a recimo na moju preporuku ili preporuku proizvođača) uzimaju ono što oni sami misle da je za njih bolje, pa tada dolazi do problema, jer neki taj ležaj, ma da je od suhog zlata kako bi se reklo, ne može raditi na toj aplikaciji. Tada dolazi do problematike zvana država proizvodnje ne valja i slično. NTN je Japanska firma i isto kao i SKF ima tvornice po cijelom svijetu. Kako sam duboko u svemu tome, imao sam prilike vidjeti kako u Kineskim tvornicama neki japanski proizvođači ne žele da piše da je iz Kine, pa im kinezi pišu Japan. Pa ti sada znaj odakle je što.
Uglavnom, inače što se tiče tih ležajeva radilice, po mom mišljenju, kao što sam i veće rekao, nisu dobri općenito, bili to SKF ili NTN, jer preslabi su (ukoliko se skuter nabrijava.
No, definitivno sam sklon i tome da jako često puta ta ugradnja radi velike probleme, ma koliko svi bili sigurni da su "majstori", jer kroz pult sam se nagledao svega i svačega, pa tako i onih starih majstora koji znaju sve, a na kraju zapravo pojma nemaju, samo su puni sebe.
Nego, da privedem ovo kraju, uskoro ću dovršiti jedan katalog po pitanju ležajeva i simeringa radilica za skutere, pa ću svakome od vas, ukoliko to budete htjeli, poslati na mail, pa da vidite što sam to napravio i što bi vam od toga bilo zanimljivo i da li da se to uvede u naš prodajni program.