MALA ŠKOLA O LEŽAJEVIMA i malo o simerinzima!
Kako nailazim na razne razgovore o ležajevima radilice i kako se spominje uvijek ona tolerancija C3 i C4, jednostavno nisam mogao izdržati a da ja o tome ovdje malo ne progovorim.
Naime, C3 i C4 su (kao što i velika većina vas zna) oznake za unutarnju toleranciju, što u prijevodu (po domaći) znaći da ležaj ima više "lufta" u odnosu na običan. E sada, što to sve znači? To znači da taj ležaj može podnjeti veća naprezanja/pregrijavanja zato jer se pri tome materijal/kuglica širi i tako ima mjesta za to. No to ne znači da je takav ležaj uvijek dobar za sve, ma koliko naprezanja/pregrijavanja bilo, jer istodobno uz veći "luft" ležaj daje i veći "luft" na samoj osovini što u konačnici nije opet sigurno, jer je nestabilno i izvan centra.
Druga stvar (kod regularnih i standardnih dimenzija) za takve ležajeve je izvedba kaveza koji drži kuglice, te tako najčešće u ovakvim aplikacijama se koriste ležajevi sa čeličnim ili poliamidnim (plastičnim) kavezom. Uglavnom nema pravila da je jedan bolji od drugoga, jer svaki ima svoju namjenu, ali generalna razlika kod tih ležajeva je ta da su ovi sa čeličnim kavezom robusniji, nešto teži, ali i "glasniji" (nije to sad da se baš tako čuje, ali znate što hoću reći), dok ovi sa poliamidnim kavezom su lakši, "tiši" u radi i mogu podnjeti nešto veću brzinu. Inače se takvi ležajevi koriste u trkačim automobilima i motorima, formuli1 i sl.
Kod onih drugih ležajeva, koji nisu standardnih dimenzija i imaju specijalnije oznake, tolerancija C3 i C4 je nešto što se ne traži, odnosno, taj i takvi ležajevi su već namjenski napravljeni za aplikaciju kojoj su namjenjeni. Vidim da često tražite ležajeve 20x52x12 u tim oznakama, no nećete ih naći, jer to su ležajevi samo za to i nigdje drugdje se ne montiraju. A sad, ako netko tvrdi da je neki C3 ili C4, onda taj mulja na veliko ili vas se hoće rješiti da vam proda robu, jer vjerujte mi, ljudima se neda zamarati sa tim stvarima.
Ono bitno za te ležajeve je da se rade sa čeličnim i poliamidnim kavezom. SKF ih radi oba, a NTN samo sa čeličnim. A još bitnije u svemu tome je to što u original prvu ugradnju se ugrađuje ležaj sa čeličnim kavezom (uglavnom je to SKF), ali kako se skuteri "nabrijavaju" sa 50 na 70ak kubika, taj ležaj (u bilo kojoj varijanti) će otići, jer je preslab. Općenito je njegova konstrukcija preslaba da može podnjeti ta opterećenja. E sad, što sad kad sve to izgleda tako loše? Ma nije to tako loše, za mene trgovca
(šala mala), no ako se već mora odabrati od 2 zla ono manje, onda je to svakako (ukoliko postoji mogućnost izbora) onaj ležaj sa poliamidnim kavezom. Na žalost, to je i najskuplja varijanta, ali u konačnici, prilikom raspadanja, kada se poliamid raspadne, ne napravi štetu na motoru, dok onaj metalni kavez napravi totalni rusvaj prilikom raspadanja. pa sad na kraju svega, platiti više za ležaj... ili za malo više toga ako ovaj jeftiniji napravi "belaj", to je na krajnjem korisniku.
Kod simeringa je također bitno ono što ide u original. Na nekim radilicama (Gilera/Piaggio AC/LC) idu simerinzi od vitona, dok kod Minarellija idu sa običnom gumom, ali imaju šeširić, odnosno jedan od njih ima smjer lijevo. Isto tako, na nekim drugim radilicama se nalaze vitonski simerinzi ili simerinzi za visoke pritiske.
Najskuplja varijanta je oko nekih 30 i nešto kuna (viton) dok recimo takav običan zna biti 3 puta jeftiniji, ali zar se isplati zbog tih nekoliko kuna razlike upuštati sa jeftinijim proizvodom. Zapravo, meni kao trgovcu je svejedno, prodat ću više, ali mislim da će to biti i loša "reklama", premda, nema nekog zakona da i ono što je skuplje bude dobro.
Pa da rezimiram na samom kraju:
Ako ste sve napravili kako treba (po pitanju ležajeva i simeringa) i ako vrlo brzo "profućka", onda znajte da to ne može i ne smije biti do ležaja (osim ako nije neka serijska greška, no to se onda vidi i kod drugih koji su kupili istu robu) već je problem nešto drugo ili treće.
Malo sam se raspisao, ali nadam se da sam barem malo pomogao u nekim stvarima.... i naravno, sve ovo je bilo dobronamjerno.
Pozdrav!