Možda ljudi ne čitaju toliko moje postove, pa onda ne razumu moje postupke i moju odluku prodaje novog Xmaxa i kupnju evo skoro 10 godina starog V-Stroma 650.
Xmax je fenomenalan skuter koji cestu gazi bez ikakvog problema, (pojedinci znaju da sam se naganjao po Magistrali -> Karlobag - Starigrad i da mi daleko brži motori nisu mogli pobjeći) ali uz sjedalo koja mu je mana, tu je i nemogućnost ići na Makadam. Da se nisam planirao voziti makadamom, nebi ga nikad ni prodao a još manje kupio RR ili nešto slično sportskom ili naked motoru koji mi apsolutno nema smisla / logike meni kao mojoj osobnosti vožnje. Prvenstveno, Suzuki V-Strom DL650 L2 kupljen je radi putničkih, voznih i performansi silaska sa asfalta na makadam tj bijeli put. Naravno, tu je model i 1000, kao i drugi ostali modeli kao Honda Africa Twin, BMW GS, Yamaha Super Tenere, ali svima je nešto falilo, da ne kažem BOLI GLAVA održavanje i dijelovi koje je prejeftino za razliku od navedenih modela, a da ne kažem kako su brutalno na cijeni.
V-Strom 650 je best buy koji se danas može kupiti i ima fenomenalne vozne performanse uz jeftino održavanje tako da doslovno svatko može odraditi mali servis. Filter ulja je doslovno postavljen tako da ga se u bilo kojem trenutku može odvrnuti rukom i zamijeniti po potrebi gdje se god nalazili, kod ovakvih motora je must have imati centralne nogare koje su inače dodatna oprema, pa je onda lagano ulje i ispustiti. Ide 2,5 litara ulja sa izmjenom novog filtera. Motul 5100 10w40 polusintetika je apsolutno preporučeno ulje za ovaj motor gdje mjenjač i rad motora se potpuno smire i budu kao "podmazani", iako je dobro šaltalo i nakon 5.500 km intervala koje se nije napravilo.
Napram Xmaxa 300, Yamahe MT-07, Supertenere 700, bmw gs300 Kawasakia versysa 650, V-Strom je milina! Fenomenalan, okretan, lagan, brz, poletan, da ne kažem V2 agregat gdje doslovno u 6 brzini na 80 na sat (niski okretaji), doslovno date gas do kraja, i preletite automobil ispred vas. To ni sa jednim nisam doživio do sad. Vozne performanse su odlične, kako sam već naveo, i motor je odmah legao na prvu. Naravno, proban je već i u dvoje pod punim opterećenjem i stvarno MILINA.
Svitla su vrhunska. Možda postoju i bolja na nekim drugim modelima i markama, ali mene su ova tako oduševila nakon Xmaxa, da je to za nepovirovati, 2 komada H4 žarulja kao u Skipperu. Kratka odlična sve pokrivaju, duga pokrivaju zavoj samo tako da maglenke uopće više nemam u planu za naručiti... Dalje nemam što reći.
Sjedalo i položaj sjedala je super, odgovara mi i tek mi nakon 3 sata krene bolit dupe. Sa onim dodatkom sa Xmaxa nakon 3,5 sata. Nema baš neke razlike al svejedno ga držim jer sam malo povišen. Suvozačica mi se žali da ima mrvu manje mjesta nego na Xmaxu.
Originalni retrovizori su zakon, pregledni, i nemam što nadodati. Ne bi ih mijenjao jer nisu mali kao na Xmaxu.
Vizir ima 3 stupnja podešavanja, trenutno je na najvišem, zaštita vjetra do 120 je ODLIČNA, kaciga više ne vibrira, ne puše i odlično savladava vjetar.
Nosač navigacije!! HAH. 50 kuna na Mall.hr ljudi moji drži bolje ovo sranje nego onaj preskupi od 600 kn koji mi lik garantirao da se nikad pomaknuti neće. Drage volje sam ga poklonio dalje.
Ovaj motor sam otišao pogledati po preporuci. Uvežen je 2018 godine sa 30.200 km preko Moto Experta jednom čoviku koji radi na pomorskom faxu u Splitu, tako da je on nabio nekih 27.000 km u ovih 3-4 godina. Kupio sam ga sa 57.500 km. Čovik ga je pazio, mazio i više prao nego bio na cesti. Po svemu sudeći, stalno garažiran iako ima koju crticu. Ništa strašno. Mašina u odličnom stanju, najbolje šaltanje ima čak i od novijih modela i sa puno manje kilometara a ako ste zaboravili, ovome sam znao da trebam promijeniti ulje.
Od daljnjih ulaganja motor stoji od subote parkiran u garaži jer treba zamjenu disk pločica, odlučio sam da ću promijeniti na 60.000 km i filter zraka, svjećice, filter goriva i još jednom ulje i filter da imam normalno brojanje kilometraže intervala za zamjenu... i to je to za sad. lanac i lančanike je čovik promijenio i kao novi su.
Kufer je sranje koji je došao sa njime i planiram sad uzet neke alu kufere što veće jer patim kako nema motor mjesta, točnije onih 70etak litara pod sjedalom hahahaha ... također i tank torba je u planu.
Naručio sam kinesku Cobrra Nemo 2, i još dodatni nosač navigacije koji se kači na šarafe vizira.
Krajnja brzina koju sam uspio uhvatiti je 193 km/h
Auspuh je stock i ima fenomenalni zvuk. Do 6.000 okretaja je STEALTH a preko je RR motor hahahaha ...