Kod mene je običan olovni aku i ako stoji 5 mjeseci svake godine ispraznio bi se i bez skutera.
Yuasa me dođe 750 kn i puno se ljudi žalilo na nju.
Ako liti-ion nevalja onda su mi stopice najjeftinije rješenje
Ovako....
Litij iron (ne ion) je super stvar za motor, ali ne zbog toga sto ti zelis postic nego zato jer je nejverojatno lagan i na motorima za stazu je must have jer je daaaaaaaaleko najjeftinija varijanta za skinut pokoji kilogram. To je JEDINA prednost takvog akumulatora, eventualno to sto ima nesto jacu startnu snagu kad nisu jako niske temperature, ali, to nije razlog zbog cega se stavlja. Kad su temperature niske (bas niske), desi se da nemoze zavrtit i treba ga prije toga opteretit kako bi se zagrijao - tada mu se snaga vrati i veselo zavrti mashinu. A to i nije problem kod onog za sto je namijenjen: trkaci motori za stazu - oni ni ne traze paljenja na jako niskim temperaturama.
AGM olovni akumulator je ono sto bi ti preporucio: njegovo samopraznjenje je ispod 2% mjesecno, you do the Math da li ti to odgovara, ali, nekako mislim da ti to ne moze biti problem, osim ako ti vozilo ne vuce struju dovoljnu da ga isprazni u periodu mirovanja. Uz to, mozes ga montirat kako zelis, okomito, vodoravno - curit nece. Te dvije prednosti su glavne kod njega u odnosu na klasicni akumulator (samopraznjenje i polozaj kod montaze).
Inace, klasicni olovni akumulator ima samopraznjenje oko 5% mjesecno, sto je 2-3 puta vise od AGM, ali i tada u 5 mjeseci, ako je napunjen do kraja i u dobroj formi, nebi smjelo bit problema jer to bi bilo max 25% gubitka sto ga nebi smjelo onesposobit niti ostetit, pa ipak, ja bi ga u tom scenariju nadopunio pametnim punjacem jednom mjesecno, eventualno jednom u 2 mjeseca.
Probaj izmjerit koliko ti skuter vuce struje: na primjer, odspoji jedan pol (masu recimo), stavi izmedju kleme koju si skinuo i pola na akumulatoru ampermetar (moze i jeftini multimetar podesen kako treba) pa vidi koliko mA struje ce pokazat. Na mom Z750 ne mogu izmjerit niti 1mA, iako nesto sigurno trosi, jer, kad odspojim aku, resetira mi se parcijalna kilometraza i sat, pa pretpostavljam da je jedino to pod naponom (koji je toliko mali da je nebitan). Da li imas alarm mozda na skuteru? On hoce trosit.
Auto s druge strane trosi nesto: obicno mjerim oko 30-50 mA, kako na kojem autu, ali oni imaju i veci akumulator, a i ne miruju tako dugo pa nije problem.
Kakva je to Yuasa za 750kn? To mi zvuci puno preskupo.
P.S.
upravo zato sto ne mjerim potrosnju struje na Z750, a i koristim AGM akumulator, vec godinama po zimi nemam zastekan CTEK: nema potrebe, obicno mi motor ne miruje dulje od mjesec-dva (ulovim koji suhi topliji dan preko zime, kao danas i sutra), a provjerim prije te voznje, evo kako sam prije napisao, 50tak dana od punjenja (novog, ispravno formiranog), izmjerio sam 12,96V sto je savrseno.