Večeras sam si malo skratio radno vrijeme bio sam umoran a i nisam očekivao da će mi sređivanje klipa toliko vremena uzeti. Minute su prolazile kao lude, puna dva sata sam potrošio na njega, vjerovatno zato što je malo teže pristupačan, nisam ga htio skidati sa radilice
Krenuo sam sa drot kefom
no bilo je jako nezgodno prići klipu jer je četka šira od njega pa nisam imao previše prostora a i nije se baš lako skidalo
Pa sam odlučio pokušati sa vodobrusnim. Prvo sam koristio P240 uz poljevanje benzinom svako malo pa onda neki sitnije granulacije, ne znam tačan broj uglavnom pod rukom je nježniji i išlo je lakše tako nego sa čeličnom četkom pa sam odlučio skinuti sve sa šmirgl papirom.
Najviše vremena mi je otišlo na čišćenje ležišta karika, vodobrusnim je išlo jako teško pa sam na kraju lagano skalpelom očistio, malo obrisao karike i vratio ih na mjesto kako su bile. Stavljao sam same karike u cilindar, špijun listiće nemam trenutno ali ću poručiti sutra pa će doći i to uskoro, ovako od oka se to ne može odrediti.
Kad sam završio sa klipom odlučio sam se malo odmoriti od benzina i vodobrusnog pa sam uzeo čistiti rezervoar.
I tu me dočekalo iznenađenje. Primjetio sam da kad ga okrećem u njemu nešto udara, mislio sam plovak se pomjera to je normalno i bio sam upravu ali nisam znao da će to biti drugi plovak a ne onaj koji je postavljen na rezervoar. Ispraznim ga, izvadim plovak, izvadim filter, uzmem krpu da ga obrišem s vanjske strane i najednom opet čujem zvuk kotrljanja iznutra. I nekako uspijem rukom napipati unutra žicu i nekakvu kuglu, izvučem to napolje i imam šta i vidjeti, uvjerite se sami..
Kako je ova polovica drugog plovka dospjela tu, ne znam. Pretpostavljam da ga je neki stručnjak pokušavao izvaditi pa otkinuo i samo ostavio unutra. Iz rezervoara sam izvadio oko 2,5L benzina i ostavio da odstoji 2h, nisam nasao nikakav talog na dnu posude a u uzorku od 2dec sam našao 2-3 zrnca nečeg crnog, čudno. Istih takvih nekoliko zrnaca sam našao na filteru pa sam to sve malo počistio i vratio nazad.
Što se tiče cilindra, svi kanali su bili prekriveni sa istom onom crnom gareži koja je bila i na klipu samo što je na cilindru to malo manje zapeklo, izduvni port sam fino sa malim šarafcigerom ostrugao, pošmirglao i sada se sija, dok sam ostale samo malo sastrugao i posuo benzinom nije mi se više dalo raditi to čišćenje gareži, klip me ubio
sutra će se to sve srediti da se sija i sklopiti nazad čisto da radilica bude zaštićena od vanjskih uvjeta.
Trenutno stanje: