Tehnički kutak > Tuning skutera

quasar/leader oversize ventili + obrada glave

<< < (6/18) > >>

steeef:
mala gedora ti je 1/4, srednja je 3/8 a velka je 1/2  :icon_biggrin:
za stezat glave na leader/quasar masinama imam dugu gedoru 12 ali isto je 1/4..pa imam redukciju na 3/8 kolko mi je mali kilokljuc za stezat te glave...jos imam i redukciju sa 3/8 na 1/2 pa morem i na velku racnu stavit 1/4 gedoru..

dihtung glave imas samo ovaj 0.3 tvornicki a ispod cilindra stavi onda 0.4,to je najtanje kaj imas za ispod cilindra..

da,mislil sam da vara slika..

nego,kak mislis pod kutem isfrezat klip?imas neki kutni prihvat,ili iz ruke?

balki:
Napravit cu drvenu "klocnu" pod kutem 16° s rupom 72mm za klip i bocnom rupom za bolcnu. Kad u to uglavim klip i stavim pod stupnu busilicu klip ce bit pod potrebnim kutem pod "glodalom" koje ce glumiti bijaxi 23 i 26mm.
Na klipu cu ventilima dok jos nisu federi i bregasta stavljeni markirati tocna mjesta frezanja (mozda cu morati i 0.5 mm plastelina na celo klipa staviti). To je ideja a nadam se da ni realizacija nece puno odstupati od zamisljenoga. (Imam i nacrte i mjere s jednog foruma za strojnu obradu ako bas zatreba)

balki:
jecer sam opet uspio odvojit vremena i turpijalo se u garaži do dugo u noć (2:30)
Nisam imo strpljenja čekati da mi stigne pokvareni klip na kojem sam mislio prvo probati obradu pa sam odmah krenuo u finalni napad (kasnije će se pokazati vjerojatno uzalud jer je ispalo da veći ventili ne dolaze u kontakt plastelinom na klipu sve dok nisam za probu maknuo i dihtung ispod (0.4mm) i iznad glave (0.3mm)- tek tada su ventili ostavili trag na plastelinu koji je cca 3mm iznad površine klipa- Ipak je Zvonkec bio u pravu;-) ...al sad je ufrezan i gotovo (i vjerojatno spreman za Malossi bregastu jer sad kad sam sve rastavio vidim da ima bez problema prostora za veće bregove)
Između ostalog sam špricom punio prostor iznad klipa (8.5ccm) i prostor volumena glave (10ccm) pa ću sutra sračunati kompresijski omjer i vidjeti koju debljinu dihtunga koristiti a možda morati i dati cilinder da ga liznu malko s gornje strane.
Skuter nakon 25000km u cilindru ima skoro po cijeloj površini vidlive tragove honanja i samo na dva mjesta uglađene tragove jer je klip kratak pa se tu malo jače naslanja.
Fotke prikazuju klip s plastelinom gdje sam ventile bez federa gurao da ocrtaju mjesta za obradu, druga fotka s plastelinom pokazuje obrađen klip montiran na cilinder bez dihtunga i podloške (znači -0.7mm!) i vidlivo je da su se samo dva ventila ocrtala na plastelin koji je daleko iznad površine samog klipa bar 3mm
Vidi se i drvena kocka od palete u kojoj sam dubio ležište za klip i ljeskov štap koji je glumio bolcnu- imao sam kružnu pilu 76mm pa sam razliku između klipa u rupe kajlao sa komadima plastike izrezane od karnistera koji nađoh u garaž.
Jedna fotka prikazuje priručnu "prešu" za demontažu i montažu federa ventila izgrumfanu od izrezanog kluča za svječice i stupne bušilice;-)
Fotka glave s ventilom koji viri ispred radnog postolja stupne bušilice koja srećom ima i podešavanje nagiba pokazuje kako sam odredio kut postolja nišanjenjem preko ventila (tzv 16 stupnjeva odoka)

balki:
Glava je samo liznuta. Sad sam racunao i ispada da je sada omjer 10:1 sto je premalo. Ako dam skinut cilinder za 0.7mm doci ce na 11.2:1 sto je ok. SVC manual kaze da moze biti 11:1 (+-0.5).
Moram jos jednom uzeti precizne mjere i ponovo sve sracunati prije odluke.

balki:
Sracunati cu za 0.4 dihtung pa ako jednom ide original klip samo ce ic i deblji dihtung .6 ili .8

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju