Sajbice neces lako nabavit. Ja sam svoju sam izradio (0,85mm debljine).
Skine se nepomicna polutka variomata (br. 2 na slici) koja je naslonjena na bolcnu i stavi se sajbica izmedju nje i bolcne cime si efektivno produljio bolcnu. Sajbica mora biti dimenzijama identicna bolcni, a njena debljina ovisno o potrebni koliko bolcnu treba produljiti.
Kad se to napravi, onda je nepomicna polutka variomata (br2 na slici) za debljinu sajbice pomaknuta i to bi trebalo kompenzirati umetanjem podloske koja je za debljinu ove sajbice uza od podloske koja je iance na variomatu iza kalote (broja 5 na slici).
E sad, ne vjerujem kako bi bolcna 1mm dulja/kraca bila pogubna za remen, ali ja sam htio imat to savrseno pa sam i tu podlosku napravio i promijenio.
Na Minarelliu je to uobicajena stvar, na Piaggiu se to ne radi (iako ja jesam), a za Peugeot nemam pojma da li predvidja takvo stelanje prijenosa.
To skracivanje/produljivanje samo fino stela rad variomata i krati/produljuje prijenosni omjer.
U praksi ti to izgleda ovako:
Kupis remen debljine 18mm i sajbicom produljis bolcnu za 1mm. Remen sjedne do kraja u vario i na vrhu je zadnjih polutki. Tako bi barem trebao biti.
Kad se remen vremenom stanji za 1mm, izvadis sajbicu i imas opet isti omjer kao i sa novim remenom i sajbicom.
Umetanje sajbice krati prijenos, dakle, povecava okretaje. Cesto se koriste sajbice za fino stelanje kada ne postoje odgovarajuce tezine rolica.
Ima ih za kupit vani u koracima od (cini mi se) 0,05mm