Postoji vise nacina kako se to gleda, ali
poanta je da prednji i zadnji kotac budu parelelniOvako cu ih poredati po preciznosti (1. je najpreciznije, sto je vec iredni broj, preciznost je manja)
1. U odnosu na prednji kotac (povuku se spage i "stela spur")
2. Razmak izmedju osovine koja spaja zadnju vilicu sa ramom i osovine zadnjeg kotaca mora biti isti sa obje strane motora
3. Laserskim (ili odokativnom metodom) provjeravanjem jel lanac savrseno ravan izmedju zadnjeg i prednjeg lancanika
4. Oznakama na zadnjoj vilici.
Ja sam na svom motoru postelao po metodi broj 1., a onda sublerom izmjerio natezace lanca sa obje strane motora. Vidio sam da lijevi treba biti 0,15mm jace nategnut i od tada samo njih gledam. Ako trebam nategnut lanac, jednostavno ce lijevi bit za 0,15mm jace nategnut.
Druga metoda koja funkcionira je da oznacis polozaj matice natezaa lanca - kad dodje do potrebe zatezanja lanca, jednostavno oba natezaca (matice na njima) okrenes identicno u desno sa obje strane motora i tako ce se zadnji kotac jednolicno udaljit i ostat paralelan s prednjim.
Naravno, postoje razliciti nacini kako se stela, al na Z750 su natezaci iza zadnje vilice i mjerenjem njihove duljine se moze savrseno postelat (ali ipak prvo vidjet u odnosu na prednji kotac pa ako ima razlike, ukalkulirat je svaki put kod stelanja)
Gledanjem samo oznaka na vilici nisam zadovoljan. Mozda su oznake na vilici dobro oznacene, ali pomicna plocica koja se sa tim oznakama poravnava moze biti kod zatezanja kotaca razlicita u odnosu na plocicu s druge strane motora. U mom slucaju je ta razlika preko 1mm sto je previse, jer 1mm razlike na tom mjestu znaci da je u odnosu na prednji kotac, zadnji kotac mozda i 1cm krivo postavljen.
P.S.
Bilo koja od ovih metoda je bolja od nikakve metode