E ovako..trebao mi malo na tuning scoota al imam problem..u mojoj okolini slabo ko zna za neke dijelove a tek za nabavku istih..i ja sam slabo upoznat sa svim time pa ako je neko voljan da odvoji malo vremena i da mi pomogne...
Ovako..zanima me slika od rolnica, kit ( jel to KLIP ) i Cilinder ( stublina )..onda variomat, neko kvacilo spominjete a automatic..remen..auspuh i tako..ako neko moze pomoci slobodno..neka sve neko pronadje i neka slike stavlja ovde ja sam voljan da gledam pa da pricamo oko toga...
Onda koja je razlika izmedju minareli, mallosi i piaggio masine..da znam koja je kod mene..kako da raspoznam koji mi spuh može i tako to..hvala unaprijed..
- U većini slučajeva 6 rolica istih težina stave se u vario,
- kit se podrazumijeva, klip, karike, cilindar i glava,
- svako vozilo koje je automatik IMA kvačilo ali se automatski spaja i odvaja, u tvojem slučaju pomoću federa kvačila kojih ima u različitim tvrdoćama
- remen je pogonski dio variomata. Prenosi se snaga sa prednjih remenica na stražnje, a proces variranja se odvija tako da kada pritisnemo gas u prednjim remenicama rolice svojom težinom potpomognute centrifugalnom silom vrtnje radilice šire variomat i remen se počinje dizati, dok istovremeno na stražnjim remenicama - polutkama - remen se počinje spuštati, ali da bi to moglo funkcionirati u stražnjim remenicama postoji opruga koja stvara otpor remenu - centralni feder ili još se zove i feder kontrasta koji je također u različitim tvrdoćama, a u stražnjim remenicama se nalazi i kvačilo koje se pri početku variranja širi i spaja sa tzv. zvonom koje je opet putem zupčanika primara i sekundara povezano sa stražnjim kotačom
- što se mašina tiče imaš par tipova mašina od kojih su najpopularnije piaggio, minarelli, morini i honda, a danas ima podosta kopija tih mašina kao na primjer CPI, Keeway... itd. Piaggio mašine su osim u piaggiu i u gileri, a Minarelli mašine su u Yamahama, MBK, Malagutiju (...)
- E sad. Za tuning mašina postoje razni proizvođači od kojih su kod nas najzastupljeniji Malossi, Polini, Top Performances i još neki, i oni imaju djelove zasebno za različite vrste mašina (za piaggio, za minarelli...). Naravno ne sve djelove. Prvenstveno mislim na termo grupu (cilindar, klip), radilicu, struju, paljenje, variomat, kuplung, remen, zvono, primar i sekundar, auspusi, karburatori, itd... Dok neke djelove koji su jedinstveni za svaki model skutera možeš jedino kupiti u ovlaštenim servisima ili naravno preko oglasa.
- Ti imaš Minarelli mašinu i svi djelovi za mašinu pašu kod tebe sa npr. yamahe. A ako se upuštaš u tuning motora moraš još naučit štelat skuter. Znači kad sve složiš (kit, karburator, spuh...) slijedi pronalaženje prave veličine dizne karburatora da bi dobio optimalni omjer zraka i goriva koji ulazi u mašinu. S druge strane trebaš imati različite težine rolica i federe kontrasta različitih tvrdoća kao i federe kvačila različitih tvrdoća, kako bi što lakše pogodio idealno variranje variomata i izvukao maximalnu snagu iz agregata.
Nadam se da sam pomogao i nek me neko ispravi ako sam što pogriješio! Pozz