Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Anketa

Slažete li se da vlasnik B dobije pravo na A kategoriju uz određene uvjete

DA
20 (76.9%)
NE
6 (23.1%)

Ukupno Glasova: 26

Autor Tema: Referendum za tip A kategorije  (Posjeta: 2593 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline balicdim

• Tržnica : (+7)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • master of transakšn
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Osijek
  • Moj Skuter: KTM
  • Moja Kaciga: Nolan N43Air
  • MojSpuh: naTURal
Referendum za tip A kategorije
« : 01 Travanj, 2014, 15:54:34 »
znam da je bilo X tema na ovu ali me današnji tekst "uznemirio"

evo gledam na index-u i nemogu vjerovat
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zeljka-markic-referendumom-zabranjuje-tajice/737201.aspx

pretpostvaljam da je prvoaprilska šala, ali samim time, s obzirom što se događa u našoj državi nebi me čudilo

no da sad zaboravimo ovo od gore i da nastavim sa onim što sam mislio

pošto se danas uz pomoć referenduma možeš prebacivat iz države u državu, odlučivat ko će koga guzit, dal će na litri mlijeka pisat 1L ili 1000ml..... što se nebi napravio referendum za vožnju motocikla sa B kategorijom... do sada su se kao sklupljali neki potpisi no nikad to nije bilo razvikano kao onaj "u ime obitelji"

ne tražim sad odmah da se B pretvori u A, već postepeno, prvo dobije A1, pa nakon određenog vremena A2, pa na kraju A kategoriju

Po trenutnom zakonu stoji
A1
- motocikli sa ili bez bočne prikolice,radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora od najviše 11 kW i odnosom snage i mase koji ne prelazi 0,1 kW/kg.
- motorna vozila na tri kotača čija snaga nije veća od 15 kW
- polaganje sa minimalno 16 godina

A2
- motocikli sa ili bez bočne prikolice čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više
-polaganje sa minimalno 18 godina

A
- motocikli sa ili bez bočne prikolice
-motorna vozila na tri kotača čija je snaga veća od 15kw
-minimalna starosna dob za kategoriju A je 24 godine,odnosno 20 godina ukoliko vozač ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom A2 kategorije najmanje dvije godine
- minimalna starosna dob za vozilo na tri kotača A kategorije je 21 godinu

e sad moj prijedlog je sličan situaciji A kategorije, ali ima ali

znači ovako bi išao sistem koji bi voli da netko provede

-osoba sa B kategorijom kao i do sada sa položenom B imaju AM u što spadaju mopedi i motokultivatori

- vlasnik B kategorije nakon 1 godine ako želi ima pravo upisa A1 kategorije u vozačku (ukoliko nije imao prekršaja odnosno kaznene prijave u AM kategoriji, u slučaju da je bilo kaznene prijave, produljuje se za dodatni rok koji ovisi od kazne)

- po isteku 3 godine od položene B kategorije, dobiva se pravo upisa A2 kategorije (uz uvijet istog pravila kao i za upis A1 sa time da se gleda i na AM i na A1 kategoriju)

- po isteku 5 godina od položene B kategorije, dobiva se pravo upisa A kategorije (uvjeti poznati, gleda se na AM, A1, A2 kategoriju)

ako uzmemo u obzir da se B kategorija polaže sa 18, kroz sve ove "limitirane" se dođe do A sa 23, a trenutno je po zakonu 24/20 što je po meni ok dobna granica i što bi se reklo iskusniji si, jer imaš iza sebe 5 godina vozačkog iskustva

osobno, realno gledajući, kad vidim neke vozače koji sa 25 sjedaju prvi puta u auto i nemaju ni sata provedenog u vožnji u nekoj LADI, YUGU, STOJADINU na nekoj kaldrmi da polažu i A kategoriju i još lik ima u garaži R1-nicu koju je kupio od ušteđevine sa fax-a, ne da se bojim za njega, već za sebe i druge oko mene najmilije....

Offline tibor21

• Tržnica : (0)
  • forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Darda
  • Moj Skuter: Kymco super 8 125ccm
  • Moja Kaciga: ARC China
  • MojSetup: Serijala
  • MojSpuh: Serijala
Odg: Referendum za tip A kategorije
« Odgovori #1 : 01 Travanj, 2014, 15:59:32 »
što se mene tiće ni ne treba A kategorija ali barem A1 pošto od 50 ccm i 125ccm i nema neke v :icon_thumright:elike razlike a to pišem zato što znam nekoga tko bi si uzeo krosericu od 125ccm za pecanje i slićne stvari a ne može zbog kategorije . :icon_thumright:

Offline balki

• maxi forumaš
  • idemo dalje...
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: Sportcity X50ie; X=3
  • Moja Kaciga: Nolan N80.8
  • MojSetup: Nadasve funkcionalna nakupina djelova
  • MojSpuh: Akrap
« Odgovori #2 : 01 Travanj, 2014, 16:05:26 »
Preoptimističan si.
Eventuaaaaalno kad bi se pokrenuli na referendum svi skuteraši, njihovi roditelji, rodbina, kolege i susjedi bi se mooooožda došlo do toga da se povede rasprava da se ukine limit od 50kmh sa skutera sa malim tablicama. Jedan od argumenata je da 95% vlasnika koristi iste bez blokada pa je samim time devedesetpet posto vozača istih u prekršaju- a ako je 95% ljudi konstantno u prekršaju znači da nije dobro postavljena sama regulativa.
Npr da vozač s napunjenih 16 ili 18g pa na dalje nemora imat blokadu.
Stvarni život je iluzija izazvana odmakom od tastature

Offline dr.mrgood

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Bribir
  • Moj Skuter: Peugeot Elyseo
  • MojSetup: Malossi Sport 70 ccm,Dellorto 17.5,dizna 80, original airbox
  • MojSpuh: Stock
« Odgovori #3 : 01 Travanj, 2014, 16:30:01 »
Meni je definitivno u našem zakonu (kojega je pisao kreten) najgluplja stavka to što mi sa skuterima ne smijemo preko 50 km/h, dok na primjer poštar sa APN4 također ima malu tablicu, ali valjda radi toga jer taj motor ima nožni mjenjač (što je jedina razlika) on u teoriji može ići i 80 km/h, to nikoga na tehničkom i u policiji nije briga. Mislim da je ovo ograničenje za skutere porez na budale, kojega smo mi vozači dozvolili, jer nitko normalan se neće teglit 50 km/h po cesti, jer si tako puno veća opasnost nego kad ideš 80 km/h po magistrali kao sav normalan svijet. TO nema nikakve veze s mozgom i baš bi volio upoznat idiota koji je takav zakon napisao, mora da je žešći kreten.

Offline marracc

• Tržnica : (+3)
  • forumski skuteraš
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: Malaguti F12
  • Moja Kaciga: Scorpion EXO
  • MojSetup: TP remen i vario, Malossi FLY
  • MojSpuh: Gianelli NRX
« Odgovori #4 : 01 Travanj, 2014, 21:18:52 »
Kakvih tutleka ima na cesti, uveo bi dozvolu i za hodanje!
A jbg, nemres protiv ovoga, nikak, pa se s tim pomirit. Bila je jedna prilika, prilikom ulaska u EU, imali smo pravo odluciti zelimo li voziti do 125 ccm 4T sa B kategorijom, ali su nasi iz pravosudja to lijepo odbili, tak da zaboravi! Ne isplati se sekirat :)

Offline playaa

• forumski biciklist
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: VX 125
  • Moja Kaciga: HJC Lotus
« Odgovori #5 : 01 Travanj, 2014, 22:22:32 »
ja bi malo drugačiji prijedlog dao,po meni malo logičniji  :)
jer ipak kad pogledaš malo je suludo da čovjek dobije za 5 godina mogućnost da sjedne na r1 a nikad dotad nije morao niti sjesti na motor  :icon_scratch:
mi koji smo polagali A1/A2 bi trebali dobiti veće dozvole za motocikle bez ponovnih polaganja i plaćanja i kojekakvih pi*darija,eventualno ubacit koji sat vožnje da se navikneš na jači motor ali i ne mora,s prometom smo upoznati osnovne stvari oko motora znamo a opet plaćamo sve živo kao da nikad na motor sjeli nismo  :angry7:

Offline marracc

• Tržnica : (+3)
  • forumski skuteraš
  • Moj Skuter: Malaguti F12
  • Moja Kaciga: Scorpion EXO
  • MojSetup: TP remen i vario, Malossi FLY
  • MojSpuh: Gianelli NRX
« Odgovori #6 : 01 Travanj, 2014, 23:07:50 »
jer ipak kad pogledaš malo je suludo da čovjek dobije za 5 godina mogućnost da sjedne na r1 a nikad dotad nije morao niti sjesti na motor  :icon_scratch:
mi koji smo polagali A1/A2 bi trebali dobiti veće dozvole za motocikle bez ponovnih polaganja i plaćanja i kojekakvih pi*darija,eventualno ubacit koji sat vožnje da se navikneš na jači motor ali i ne mora,s prometom smo upoznati osnovne stvari oko motora znamo a opet plaćamo sve živo kao da nikad na motor sjeli nismo  :angry7:
napravi refernedum i ja cu glasat! sretno! evo ti link od prije 2 godine kad je to bilo aktualno
http://forum.mojskuter.com/index.php/topic,68137.0/topicseen.html

Offline zvonkec92

• GY6 doctor <3 ---> Forumski strugar &
  • moderator
  • Tržnica : (+26)
  • maxi forumaš
  • B( . )( . )BIES MAKE ME SMILE
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
    • zvonkec_92
  • Mjesto: ZG
  • Moj Skuter: Aprilia Rally
  • Moja Kaciga: Vemar, IXS
  • MojSetup: imam ih više
  • MojSpuh: sporcki auspuh imam
« Odgovori #7 : 01 Travanj, 2014, 23:12:29 »
menise taj prijednog ne svida. cak i podrzavam ovoliko kategorija za motor, A1, A2 i A. samo po meni cijene bi trebale biti drugacije,npr za polaganje A1 1400kn, A2 2500kn a za čisti A 4000. idem tom logikom ko ima za neki jaki i veliki motor, ima i para za vecu kategoriju. ovo fkt nije posteno da sve 3 kategorije kostaju jednako kad ides polagat. npr neki siromak ko ja koji nema za bolji skuter od kineza 125, mora platit isto para ko i za polaganje normalne A kat.
Ako se nešto sfuša pa drži i traje ko tvorničko ili bolje onda se takvo fušanje zove tuning.  :kinez:

"Neke se stvari mogu kupit novcem, sve ostalo se nađe u šteku"

Offline playaa

• forumski biciklist
  • Moj Skuter: VX 125
  • Moja Kaciga: HJC Lotus
« Odgovori #8 : 01 Travanj, 2014, 23:18:49 »
napravi refernedum i ja cu glasat! sretno! evo ti link od prije 2 godine kad je to bilo aktualno
http://forum.mojskuter.com/index.php/topic,68137.0/topicseen.html

sumnjam,ali cijenim podrsku  :icon_thumright:

menise taj prijednog ne svida. cak i podrzavam ovoliko kategorija za motor, A1, A2 i A. samo po meni cijene bi trebale biti drugacije,npr za polaganje A1 1400kn, A2 2500kn a za čisti A 4000. idem tom logikom ko ima za neki jaki i veliki motor, ima i para za vecu kategoriju. ovo fkt nije posteno da sve 3 kategorije kostaju jednako kad ides polagat. npr neki siromak ko ja koji nema za bolji skuter od kineza 125, mora platit isto para ko i za polaganje normalne A kat.

a šta misliš zašto bi ja prominija zakon nego zbog cijena kategorija,ti plati ja ću se vozat po poligonima to mi je najmanji problem  ;D

Offline anabellas

• Tržnica : (+9)
  • maxi forumaš
  • Moj Skuter: Derbi rambla 300i
  • Moja Kaciga: HJC FG 17
  • MojSetup: Sve serijala
« Odgovori #9 : 01 Travanj, 2014, 23:30:39 »
lijepo zvuci taj prijedlog , ali malo nemoguce .. ovo da se dobije i A2 i A nema sanse, A1 ako se ne varam u nekim drzavama i dobijes sa B kat. (ne znam pod kojim uvjetom) , ali nasa drzava nebude prihvatila nikakav prijedlog da svojim gradanima napravi nesto u korist jer je jedino bitno da se pare zgrču i kupa po Dubajiu :D
Prije bi proso referendum da se pederima oduzme kategorija neg na B doda A1  :toothy3:
Mjenjam Speedfight za kuku od golfa.

ŠIFRA OGLASA: kuku meni kuku tebi!

Offline Reponja

• moderator
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: Aprilia Rally,
  • Moja Kaciga: Held
  • MojSetup: je specijalan Sport!
  • MojSpuh: Tecnigas Trek
« Odgovori #10 : 02 Travanj, 2014, 00:02:13 »
Svakodnevno par vozača proglasim pederima (karakterna osobina, ne spolna orijentacija), njima bi i trebalo oduzeti vozačku...
Kužim šta si htio reći, nažalost, tako je...

A ovo davanje A1 uz B? Malo bedasto. Jeste li se zapitali zašto su uvedene te međukategorije? Dečki su sa 18 sjedali na R1 (ne
samo na njih) i vozili svoje zadnje đireve. Time se pokušalo stati tome na kraj... I dalje mogu, ali barem ne pod okriljem zakona.

Da su mogli napraviti te kategorije jeftinijima - mogli su. Da su bez razloga toliko skupe - jesu! Ali kategorije koje ograničavaju
kubikažu/kilovate su bile dobra ideja. Isto bi uveo i za aute.

Da živimo u idealnom društvu, svaki vozač bi imao "tablicu" svojih kilometara koje je napravio, i na osnovu tih tablica i dosjea
prometnih prekršaja bi se izdavale bolje ili gore dozvole, pa bi tako i rasla/padala cijena osiguranja i registracije. Živimo gdje
živimo, kad to shvatite, vidjeti ćete koliko smiješno zvuči ideja o referendumu za A kategorije. Uostalom, ja ne želim da se iz
mojih džepova financira još jedan referendum.
"I would berry my dick so far inside her ass, who ever could pull it out would be crowned king Arthur!"

Offline Iwo SR Tuono

• moderator
  • Tržnica : (+9)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
    • Scooter Inside
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: NRG Power R2019
  • Moja Kaciga: Nolan
  • MojSetup: Athena Racing division modular 70cc,PWK 24
  • MojSpuh: Yasuni C20
« Odgovori #11 : 02 Travanj, 2014, 10:11:36 »
Svakodnevno par vozača proglasim pederima (karakterna osobina, ne spolna orijentacija), njima bi i trebalo oduzeti vozačku...
Kužim šta si htio reći, nažalost, tako je...

A ovo davanje A1 uz B? Malo bedasto. Jeste li se zapitali zašto su uvedene te međukategorije? Dečki su sa 18 sjedali na R1 (ne
samo na njih) i vozili svoje zadnje đireve. Time se pokušalo stati tome na kraj... I dalje mogu, ali barem ne pod okriljem zakona.

Da su mogli napraviti te kategorije jeftinijima - mogli su. Da su bez razloga toliko skupe - jesu! Ali kategorije koje ograničavaju
kubikažu/kilovate su bile dobra ideja. Isto bi uveo i za aute.

Da živimo u idealnom društvu, svaki vozač bi imao "tablicu" svojih kilometara koje je napravio, i na osnovu tih tablica i dosjea
prometnih prekršaja bi se izdavale bolje ili gore dozvole, pa bi tako i rasla/padala cijena osiguranja i registracije. Živimo gdje
živimo, kad to shvatite, vidjeti ćete koliko smiješno zvuči ideja o referendumu za A kategorije. Uostalom, ja ne želim da se iz
mojih džepova financira još jedan referendum.

Od ove godine se cijene osiguranja rangiraju bas po tome kako si naveo. Recimo sa 2700 na 4400kn za moj primjer za auto  :laughing6: :laughing6:
preko tjedna smo klosari vikendom smo sminka

Offline Grale

• moderator
  • Tržnica : (+59)
  • maxi forumaš
  • ja sam Brale
  • Mjesto: Kc
  • Moj Skuter: Didrek
  • Moja Kaciga: Suomy Trek
  • MojSpuh: Zx
« Odgovori #12 : 02 Travanj, 2014, 11:59:38 »
Najbolje da bude džabe polaganje :dontknow:
A vozila, troškove održavanja i registriranja, instruktore itd bude placal neznam ko ::)
I da neko onda još nema u tome računicu, neznam ko bi držal autoškolu.

A ovo za dobivanje A kat nakon B, no comment, aj pročitaj to još jednom pa razmisli malo.
Sestra je sestra, al' Yasuni je Yasuni!  :headbang:

Offline balicdim

• maxi forumaš
  • master of transakšn
  • Mjesto: Osijek
  • Moj Skuter: KTM
  • Moja Kaciga: Nolan N43Air
  • MojSpuh: naTURal
« Odgovori #13 : 02 Travanj, 2014, 16:24:10 »
ok sve to stoji, nebi bilo autoškola, palo bi bdp, bla bla bla bla
ako ćemo realno, tko još ima računicu držat autoškolu sa cijenama koje jesu (uzimam u obzir grad od manje od 7000 stanovnika sa 4 autoškole od toga nijedna nema mogućnost polaganja bilo koje C kategorije i samoj edna od njih ima A....)

nisam detaljno išao u prvom postu situaciju prelaska, sve je to onako na bezveze i nabrzinu napisano

naravno kasnije kroz misli mi se provlačilo milion stvari, neke od njih - većina, je ovdje u prijašnjim postovima navedena

po ovome što sam napisao "Slažete li se da vlasnik B dobije pravo na A kategoriju uz određene uvjete " trebao sam dodati A tip kategoriju ili ako ćemo točnije A1.

nadalje
ako uzememo u obzir, prelaska iz jedne u drugu kategoriju sigurno uz mogućnost upisa pored ovakve države kakvu imamo nebi bilo džaba

Uostalom, ja ne želim da se iz mojih džepova financira još jedan referendum.
nije ovo za ozbiljno, čisto radi rasprave i da vidim kakve reakcije ljudi imaju na određene stvari, jer pored posla koji radim, proučavanje ljudske psihologije mi je nekako kao hobi  ;D

lijepo zvuci taj prijedlog , ali malo nemoguce .. ovo da se dobije i A2 i A nema sanse, A1 ako se ne varam u nekim drzavama i dobijes sa B kat. (ne znam pod kojim uvjetom) , ali nasa drzava nebude prihvatila nikakav prijedlog da svojim gradanima napravi nesto u korist jer je jedino bitno da se pare zgrču i kupa po Dubajiu :D
Prije bi proso referendum da se pederima oduzme kategorija neg na B doda A1  :toothy3:

:) strašno, ali prije će bit ovo boldano nego ovo što sam ja upitao
što se tiče A1 uz B to ima u nekim europskim državama (bit će niže c/p), no bila je i neka direktiva iz UE da se uz B dobije i B1(podkategorija koja uključuje upravljanje motornim triciklima i četverociklima)

Citat:
B licence holders in Czech Republic (only motorcycles with automatic transmission), Italy, Latvia, Slovakia (after two years and only motorcycles with automatic transmission), Spain (after three years), Portugal (after two years) and Belgium (only with a Belgian Driving Licence, after two years) are allowed to drive motorcycles not exceeding 125cc within the respective countries. In Austria (after five years, training of 6 hours), France (7 hours) and the United Kingdom (Compulsory Basic Training), a practical training without exam is needed for B licence holders.

naravno sve to što je navedeno i ono što nije, kod nas jako teško prolazi jer imam više penzionera, nezaposlenih i onih koji rade a ne dobivaju plaću nego onih koji ulaze u neki prosijek hrvatske plaće ili baren do 20% manje pa da si ko svaki pošteni europski građanin može priuštit nešto što želi a da ne mora odvajat od usta