osnovno je jedno.
nije isto skuter sa 4 ks koji se vrti na 8500 okr max i ide 75 i nabrijan skuter koji ima 12-13 ks na 12000 okr, a one od 20ks na 15000 okr da i ne spominjem.
Tocno tako
Na nekim jacim sportivo cvajama (ne skuteri,al isti vrag) dizanjem snage ostrijim timingom cilindra, odnosno povecanjem okretaja, pa masina izvlaci max snagu na 1000-1500 okretaja vise, prvo na sta ce se to odrazti ce biti lezajevi, i to drasticno, a rijec je o "samo" npr 1500 okr. vise
Skuteri 50-70cc trpe puno vise te okretaje posto su u igri puno manje mase u igri
@drnda: nemam ama bas nikakvog pojma o drugoj generaciji LC4 (07.+) masina... Provrt i hod su ostali na 654, snaga je skocila, glava je drukcija i cini mi se od magnezija (ili tako nesto), cilindar je skroz drukciji a i vjerojatno radilica, te komplet cijela masina...Da li su rotacione mase drasticno smanjene, kakvi su lezajevi i podmazivanje u odnosu na staru generaciju nemam blagog pojma... Problem je u tome sta je SM groznica odavno prosla, nekad je bilo cijelo stado tih motora, a danas (i to u gradu koji ih je nekad imao najvise po glavi) iskreno jedva da i vidim kojeg novog lc4 (sma,vojvodu...), vecinom su po cesti (i sumi
) exc modeli, tako da je tesko govoriti o pouzdanosti, ali budem jednom bas pitao ovlastenog serv. sta on kaze za ove nove,njegova iskustva, ali ni to nije pokazatelj, kad si nekad imao u optjecaju 50+ drloga, a danas ak ih ima 10ak u regiji je dobro, plus sta su to ipak jos novi motori...
Geometrija na radilici je ostala ista, sile su sada jos i vece, lezajevi vjerojatno "na isti kalup", ostaje jedino pitanje jel su smanjene rotacione mase i kolko je promijenjen sustav podmazivanja
Znam za neke sm i dukce kojima su lezajevi otisli do 10k, al se ne sjecam jel su prije ili post 2007.
Ja recimo nemam original dole, neg skf istih dimenzija, i za sada sve sljaka...ali se osjeti drukcija zracnost u odnosu na original koji ima vecu
Ipak je to KatastrofalnoTerenskoMotorče