Općenito > Oprema
KACIGA !!
Deki.:
Pred desetak godina sam probao sve što se nudilo u Hrvatskoj i Trstu. 2xl nema šanse. Da napomenem nosim naočale i integralke su mi nepraktične mada bi integralku kupio da mi paše. Imam jednu staru Dainese jeticu i nju sam masakriro stiropol da ju prilagodim ali mi u međuvremenu istrunula spužva od postave pa je opet u banani. Dat ću nekome da mi sašije podstavu. Do tad se vozim s otkopčanom Nolanicom. Tu je smanjena sigurnost i kao da se voziš s jeticom ali jbg voziti se mora
ivano_007:
--- Citat: 3alfa3 - 07 Ožujak, 2021, 12:31:16 ---Ono sto zna biti slucaj je da je na primjer broj kacige 57-58 (M) u jednoj velicini skoljke, a 59-60 (L) u vecoj skoljki, ali taj prijelaz se osjeti kao bitno veca kaciga, ne kao jedan broj nego vise od toga pa iako ti oblik unutrasnjosti odgovara obliku glave, jedan broj ti moze biti premali, a prvi slijedeci prevelik.
--- Kraj citata ---
Govoriš alfa kao sveto pismo, sve istina :icon_biggrin:
Imao identičan takav slučaj, prijelaz s jedne veličine školjke na drugu je u veličinama M i L. Veličina M mi je premala, veličina L (pre)velika zbog druge veličine školjke.
--- Citat: 3alfa3 - 07 Ožujak, 2021, 16:12:30 ---U trgovini ju imaj na glavi min 10 minuta, najcesce je to dovoljno da se pokaze jel gdje smeta. Tako je meni bilo sa HJC RPHA10+, u ducanu usko, skroz uz glavu, milina, na cesti ipak nakon pola sata smeta, nakon sat vremena boli, preko sat vremena - nema sanse. Utisnuo malo stiropor gdje je smetalo i ko custom made, bas za mene.
--- Kraj citata ---
Opet imao isto iskustvo. Nosio u dućanu čak i 15 minuti i onako okej, taman u knap. Išao motorom na vožnju, na čelo mi stavlja preveliki pritisak. Koliko se god patio sa tim M kacigama, prelazim ipak na L, bolje da mi je pola broja veća nego manja, neda mi se više patit sa tim "oće li popustit", "kad će popustit", "idem utiskivat stiropor"...
Corector:
Imao sam problem s tijesnom kacigom, i isprva me je ubijala. Zatim sam se malo zrtvovao i rasturio sam je s debljom podkapom.
Vecu kacigu, tj. luftirajku ne bih nikad uzeo jer mi krene "vibrirati" na glavi i nista ne vidim. I bojim se okrenuti glavu :D
ivano_007:
Teško je sad o tome raspravljat.
To je individualna stvar jel nekome kaciga veća za 1/6 broja njegove prave veličine, il za 1/4 il za 1/2 ili čak za puni broj od njegove prave veličine :icon_biggrin: Hvala Bogu, ako uzmeš za cijeli broj veću od one šta ti odgovara onda imaš taj problem "vibrira mi i bojim se okrenuti glavu", ako imaš za pola broja veću, nećeš imat tih problema.
Da su M kacige u kalupu veće za 2mm meni bi sjele taman. I naslušao sam se tih savjeta "izreži malo skalperom stiropor", ali šta ja znam, nije mi to neki savjet baš.
Zaključno, bitno da ne uzmeš za puni broj ili 2 veću kacigu nego šta ti treba (poznanik nosio 10 godina veličinu L, a sad nosi XS), a ovo oćeš se napatit sa malo manjom veličinom pa molit Boga da se stiropor utiska ili ćeš uzet malo komodniju kacigu... to je sad individualna stvar i ne može se o tome raspravljat preko foruma. Ja ubuduće za svoj oblik glave biram malo komodniju.
Edit: volio bi i ja kad stavim kacigu na glavu da kažem "to je to, neću više ništa drugo ni probavat", al jbg. ima i nas šta se ne uklapamo baš u standardne kalupe i nas na granici 2 veličine (58,7cm mi je opseg glave), a kao L je od 59cm...
3alfa3:
--- Citat: ivano_007 - 08 Ožujak, 2021, 10:37:51 --- ima i nas šta se ne uklapamo baš u standardne kalupe i nas na granici 2 veličine (58,7cm mi je opseg glave), a kao L je od 59cm...
--- Kraj citata ---
Moja glava je 59,3cm. HJC RPHA 10+ je u L velicini nazivno za 1cm manja od vecine ostalih (58-59cm) u L velicini i ona mi je najmanja sto mogu imat na glavi, sad je stara vec dosta godina i dalje je cvrsto uz glavu, mogu i na 200+ kmh okrenut glavu i ne mice se. Xlite X802R koju rijetko nosim je isto L, ali ona je standardnih 59-60cm, ali nebi se bunio da je pola cm manja - volim kad je cvrsto uz glavu (ali bez bolova ili da je neudobna). Super je ako je glava "standardna" i na pola broja neke velicine kacige pa prema gornjoj granici, recimo, 59.5-60cm za L itd. Uvjet je da je kalup skoro savrsen inace brojke padaju u vodu.
Nolan N84 i N85 koje sam imao u L velicini su nakon nekog vremena postale prevelike na mojoj glavi iako su 59-60cm nazivno, a i to su vise touring kacige koje su nesto komotnije. Isto vrijedi i za Nitro kacigu koju sam prije imao u L velicini. Za skuter nikakav problem, ali na motoru na vecim brzinama je kod okretanja glave problem kojeg sam znao rijesit tak da otvorim malo usta dok okrecem glavu da remen kacige pod bradom jace nabije kacigu na glavu ;D
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju