Pozdrav svima, molim pomoć i savjet ako ovdje ima koji automehaničar ili netko ko se kuži da mi pomogne.
Ovako, imam problem sa autom svojim već skoro oko mjesec dana. Auto je Astra G, 2003. god.,1.7 DTI motor.
Dešava mi se ponekad (dosta često ali opet ne svaki put) kad ubrzavam i šaltam iz druge u treću ili treće u četvrtu da mi auto trzne jedanput dvaput na pola sekunde-sekundu. Znači kao zacuga,zatrza. Također nekad kad se lagano vozim četvrtom pa malo dam gasa da ubrzam. Najčešće se to događa između 1500 do 2000 okretaja. Nekad i malo iznad 2000 kad prođe.
Napominjem, auto pali normalno, auto se vozi normalno, ide dobro i turbina radi ma sve normalno. Također napominjem da grešaka na dijagnostici nema, niti se pali bilo koja lampica. Znači nema nikakve greške. Auto je kod mene godinu i pol i nikad kvara niti problema sa njim. Ima 130 tkm sada.
Već me koštalo dosta i novaca a pomalo i živaca jer sam po pitanju toga picajzla i nemam mira znajući da mi neš sa autom nije u redu.
E sad priča ide ovako: već par mjeseci sam znao da mi slini senzor na bosh pumpi naftu, nije jako ali je malo slinilo i tu i tamo kapne dolje na granu auspuha koja kap nafte. To je poznata boljka na tom motoru i to im odlazi, tu kad propiša zamislite gura naftu kroz kablove gore na komp motora i izgriza ga pomalo dok ne krepa komp i onda je belaj malo veći. Znači meni se to nije još desilo i znao sam da moram uzeti taj senzor koji je inače 1500 kn! Znači to znam već koji mjesec i tu još nema od trzanja ni T!
Dalje, kako sam bio kod svog mehaničara koji stvarno nemogu reći da je loš, dobri smo stvarno i čovjek je korektan i zna znanje ali je problem kad auto nema grešaka.
Promjenili smo senzor na radilici misleći da je to uzrok trzanja, trzanje nije prestalo!
Očišćen EGR ventil, nije ni bio jako čađav, trzanje nije prestalo.
DANAS promjenjen senzor ovaj na bosh pumpi, da bude sve suho i da spasim na vrjeme komp i elektroniku...trzanje nije prestalo (jer se i na njega sumnjalo da je možda uzrok jer slini naftu i možda tu gubi i dešava se neki prekid).
Šta više da radim i zašto auto trzne a nikad prije se to nije dogodilo nijednom?!
Guglao sam malo i našao sličan slučaj koji je rješen čišćenjem neke mrežice koja se nalazi u rezervaru?? Bila je zaštopana kao??
Tako mi se čini da je neki banalan uzrok tome i da je stvarno neš možda negdje zaštopano ali šta? Dali prekine gorivo na tu sekundu...ili nešto drugo ja više neznam?!
Još jedna napomena koju sam zaboravio:
servis sam napravio u 4. mjesecu prije rege ( SVI filteri i ulje)
trzanje se događa samo kad je auto na radnoj temp. znači između 80 i 90. Na početku vožnje dok je hladan sve normalno i neće trznuti nijednom.
Dali da idem na čišćenje te mrežice u rezervaru i samog možda rezervara, pa ponovno novi filter nafte stavim..? Jer pri izmjeni na servisu sam primjetio da je bilo neke zezancije oko filtera nafte, nije ga mogao odzračit ili tako neš da povuče jedno 20 min...?? Možda je ostalo zraka? Majstor kaže da ako je i ostalo zraka već bi izašao sam i auto bi i teško palio..
Ali kako će izač zrak kad je to zatvoren sistem? Mislim nisam se ja raspravljao on valjda zna šta k.... ja znam o tome.
Molim vas čitajte redom i pažljivo( ispričavam se na ogromnom tekstu) i svaki savjet i pomoć dobrodošla ako se neko susreo sa ovim problemom na ovom motoru.