Dal misliš na srednji blok (onaj sa 729mm ili sličnim remenom) ili baš dugi sa 788 remenom?
Ak pitaš baš za dugi, 788 mi se čini prekratak za tu mašinu makar je tvornički preporučen za nju, čudno. Potone skoro centimetar u polutke otraga a napred leži na bolcni, a i ranije počne dizat okretaje u krajnjoj (dakle imaš manji "opseg" prijenosa).
Kasnije sam vozio 804x17.5 remen i on je bolji po tom pitanju (to je tvornička dimenzija za stare piaggio skutere, npr NRG i runner prije 2000. i slični). Ne znam kolko sad košta, prije par godina sam ga kupio za oko 90kn u autokreši.
Stari 788x17 remen koji sam zamjenio zbog potrošenosti se dosta rastegao i on je uredno stajao na vrhu polutki ali nije bilo krajnje zbog toga jer je bio preuzak (potrošen). Izmjerio sam ga po vanjskom rubu i bio je dug oko 810mm, dakle rastegao se puna 2 cm
Možda je zato tvornički namjerno prekratak jer znaju da su od šrot materijala koji se bu s vremenom rastegnul na pravu dimenziju
Nisam već dugo vozio taj skuter pa ne sjećam više točno al sjećam se da sam htio probat još malo dulji remen jer mi se tad zbog nečeg činilo da bi moglo bit dobrih rezultata. Znam da sam tražil koji još postoji malo dulji a da nije skup, našel sam jedino od Italjet formule 125, dimenzije 815x17.5, negdje piše i 17.7, al skupi su ti remeni (200+ kn) tak da to nisam htel isprobavat jer je na baotianu jeftinije kupit veći kit i bit brži nego isprobavat optimalne remene. Možeš eventualno pitat nekog frenda koji vozi noviji piaggio 50 da ti pokloni svoj stari remen da isprobamo ta moja uvjerenja. Ti remeni su 811x18 ili 18.5, ne sjećam se točno, tak da kad se potroše na širinu od nekih 17-17.5 njima je to već pri kraju a za nas taman.
Al eto to su već kemije koje ti se vjerojatno neda isprobavat kao ni meni više (ne vozim taj skuter više, tj. ne s tom mašinom) tak da uzmi taj 804x17.5 i dobro bude.
E da, imao sam BGM supertune variomat, al vjerujem da je situacija ista i sa serijskim,