a nisam na to racunao, kad su naveli da se moze stavit ukupo 180kg
Ovak stoje stvari s tlakom u gumama:
1. Na gumi je naveden max tlak koji je dozvoljen za tu gumu i tu se mnogi zajebu pa pumpaju na taj tlak
2. Ako proizvodjac vozila navodi koji tlak je preporucen, onda se drzis toga. Iznimka (koja u praksi zapravo ne postoji) je ako je taj tlak veci od dozvoljenog sto proizvodjac gume propisuje)
3. Preporuka proizvodjaca guma se u 99,99% slucajeva podudara sa prerporukom proizvodjaca vozila.
Kako bilo, ja imam 92-95kg, i pumpao bi ili na preporuceni tlak, ili max 0,2 bara vise (ali nikako vise od max dozvoljenog za tu gumu, a to pise na samoj gumi). Za cestovnu voznju. Makadam je nesto sasvim drugo i tu je (ako nemas istustva s tim) najbolje drzat preporucenog tlaka za cestovnu voznju. Jedno je sigurno - na makadamu se sigurno ne pumpa na jace, eventualno slabije, a koliko - ili nadji podatak, ili po feelingu, ili ignoriraj i drzi preporuceni tlak za cestu.
P.S.
za moj Z750, i Kawasaki i proizvodjaci guma kazu 2.5 prednja i 2,9 zadnja i tkao i pumpam. A na svakoj gumi je navedeno da je max tlak 2,9. Tako da, zadnju nebi pumpao preko toga bez obzira na sve. Manje od toga - da. Ali sa dobrim razlogom i zato jer znam sto hocu
Prednja mi je 2.5 uvijek. I sve to vrijedi za Michelin koje sada vozim. Dunlop sam pumpao manje jer su tada bolje radile za moj stil voznje, ali Michelin je mekse konstrukcije i tlak je glavni faktor da bi guma zadrzala oblik pod opretecenjem i smanjivanje tlaka je kontraproduktivno, cak i opasno na tlakovima kod koji h neke druge gume tek rade kako terba