Kupio sam Peugeot Elystar 50. Kao i svaki rabljeni skuter ina neku sitnicu koja ga razlikuje od statusa novog. Imam par potanja pa ako tko zna odgovoriti biti ću mu zahvalan.
1.Kad se upali doslovce ne ide. I nakon par minuta treba mu dodati full gas da bi se pokrenuo. Pri tom i jako dimi. Nakon stotinjak metara sve je o.k. Pri tom moram napomenuti da skuter nakon 5 dana bez problema pali i ne trokira , ali doslovce nema nikakve snage pri kretanju dok je hladan.
2. Primjetilo sam da ne vraća uvijek brzo brzinu vrtnje u normalu. Ponekad kao da i dalje držim motor pod gasom iako sam odavno stao.
3. Skuter ima neke prekide za svjetlima. Svakih 5,6 sekundi sva svjetla trepnu. Kako vanjska rasvjeta tako i ona na ploči s instrumentima. Isto se događa i prilikom pritiska na ručice kočnice.
4. Potrošnja 6,5 l na 100 km. Istina sa gotovo konstantnim full gasom na putu od 100 km. Skuter je još blokiran.
Drugo je wve ok. Pa ako netko ima kakav savjet ili zna razlog ovim nepravilbostima nek napiše nešto.
O povijesti servisiranja ne znam ništa.
Hej bok, pa to je moja sudbina bila kupnjom Peugeota s euro 2 masinom, sve potpuno isto sam i ja prozivljavao hehehe
Tocka 1 je nesto brutalno, skuter ima doslovno nula snage kad das prvi gas na hladno, toliko trokira, dimi, vrti se, a nista se ne desava haha, nevidjen fenomen. Tu te zeza vjerojatno elektronski cok, preporucujem manulani koji ce ti skinuti cak i pola litre dole. Cak i kad se karb fino podesi, nula snage ce i dalje biti prisutno, ali u malo manjoj mjeri.
2. Treba prpvjeriti karburator, te da li vuce igdje fals zrak (spoj karba i airboxa, sam airbox, spoj karba i prirubnice te prirubnice i bloka, a imas i semeringe u igri. Glavna dizna je 53 u karbu i nju bi trrbao imati, ali ovavezno od Gurtnera jer je Dellortova veca i zbog nje trosi kao auto.
3. Prekidi na struji bi mogli imati veze sa reglerom, ili je negdje los kontakt
4. Potrosnja od 6.5l je cirkus, za tako slabasne i nikakve performanse, to je opako visoka potrosnja i govori da nesto definitivno nije na mjestu. Trrbao bi provjeriti postavke karburatora za pocetak, te testirati rad elektronskog coka. To sto je blokiran, takodjer mu dize potrosnju, jer masina radi u okretajima, a moze ici brze tada. Tako da bi bilo pozeljno odblokirati masinu. Blokada je na variomatu u obliku onog limenog poklopca, i morao bi imati na auspuhu slijepu cijev cca 20cm duzine koja se odsjece i zavari. Najniza potrosnja koju sam uspio ostvariti nakon mnogo dana muke, nakon mnogo dana experimentiranja i pokusaja ukrocivanja, nakon sto sam prestao vjerovati u sebe jer me je Peza brutalno ponizila, posrala, ubila u pojam, nakon sto sam stavljao kompletne druge karburatore, pa mjenjao cak i karike da budu u TOP conditionu, znaci too masina dovedena da sve bude provjereno i poslozeno, je 4.5l na 100km. To mi je bio poraz.
Nakon toga sam stavio vodeno hladjen cilindar, naravno, top stanje i original. Te getribu LC. Potrosnja je pala na 4.2l, i performanse su osjetno porasle, medjutim dotukao me Peugeotov mali prijenos koji je topio performanse kao sladoled na suncu. Tu je dosao kraj muci i nepotrebnoj, te robijaskoj zajebanciji gdje opet nemas niti performase, niti ekonomicnost uz te silne musice.
Imas temu u garazi o mom Elystaru, makar sam postao slucaj za ludnicu, i vokabular je iznimno neprimjeren i uzasan, ali to zaradi svaki vlasnik euro2 pezo agregata, a prica koju si ti zapoceo, je od rijeci do rijeci jednaka onoj kakvu sam ja prosao.
Cinjenica je kako Peugeot ima samo jednu masinu, euro1 vertikalnu, koja se proizvodila do 2002 godine, sve iznad toga je jedan drugi svijet koji drasticno odskace, i to je jedna velika tuga.