ja isto samo 16 vidim, na 2. i 4. slici vidim da su neke tockice drukcije boje al ne mogu raspoznat broj, a na ostale 3 uopce ni ne vidim da ima nekaj na njima
Cital sam malo po netu o tome jer sam i ranije primjetil da imam malo problema s takvim stvarima i nasel sam da je to u vecini slucajeva poremecaj receptora za boje u oku. Postoje 3 razlicite vrste receptora, svaka za drugi spektar boja, slicno ko RGB paleta boja na kompu.
Razlika je u valnim duljinama svjetlosti - nama vidljiva svjetlost ima valne duljine u rasponu od 390 do 750 nm, ovisno o valnoj duljini mjenja se boja, npr 390nm je ljubicasta, a blize 750 je crvena. Svaki receptor treba hvatat svjetlost od XX do YY (nemam pojma kolko
) valne duljine i na osnovu toga s kojim receptorom hvatamo svjetlost, oko zna koja je to boja. Poremecaj je taj da 1 ili vise receptora ima povecan raspon kojeg hvata i onda mozemo istu svjetlost "ulovit" s 2 razlicita receptora, zato je tesko odredit koja je to boja. Ima par kombinacija boja koje su cesto problematicne, npr zelena i smeđa kad se gledaju kraj crvene, meni je onda tesko skuzit koja je zelena a koja smeđa osim ak nije očito iz nekog drugog razloga; plava i ljubicasta i tak, ko ima problema vjerojatno je i sam skuzil koje boje ga muce
Tak sam bar ja pokužil to kaj sam cital, ak je krivo, nije namjerno
Tezi poremecaji su rjeđi, a ovi manji problemi, kao sa slikama iz prvog primjera su dosta cesti, puno vise kod muskih nego kod zenski