S obzirom da meni nikad vrag neda mira, otkrio sam jednu popularnu grešku i to sad u 00:30 sam išao u garažu. Naime, svi naručujemo remenje za Puga SF2 a to je krivo!!
Remen je deblji (18mm malossi vs 16.5mm bando), drugačiji kut penjanja ima (32 malossi vs 28 bando) i duži je ( 755mm malossi vs. 749mm bando) što u konačnici sa zadnjim polutkama koje kao da imaju 2mm lufta pri samom kretanju dovodi do činjenice da skut nema najniži prijenosni omjer a to se itekako osjeti. Naime, pošto je deblji i ima veči kut penjanja, variomat ga prije izbaci iz nižih brzina bez da se skut navrti kako treba i to me oduvijek mučilo na mojem TGBu a sad znam i zašto. Probao sam kompenzirati sa podloškama no ni to nije lijek.
Ako stavim podlošku od 1.5mm onda skut prevrti i gubi se jako top speed, skoro kao efekt prelaganih rolica. Ako pak stavim teže rolice onda sam opet na početku. Kut penjanja izbaci remen brže van i opet nema start kako spada. Dakle, sizifov posao.
Manifestira se činjenicom da skut jednoliko poteže od 0 do samog top speeda tj nema onog šusa dolje na startu. Onako, krene ali linearno pa jače povuče od nekih 30ak km/h do top speeda.
Isto tako, ni u zadnje polutke ne upada koliko bi morao tako da ni tu nema najvećeg prijenosnog omjera jer vario naprijed izbaci remen koliko može ali odozada ga ne pušta unutar polutki koliko bi trebalo pa skut počinje navrtavati okretaje u nižem prijenosnom omjeru što je ok za setup koji se vrti preko 10000 okretaja ali za niže rangirani Malossi ili Polini sport to predstavlja manjak u konačnoj brzini...
Rezime, oduzima start i krajnju brzinu a to nikako nije dobro!
Riješenje je jednostavno.... radi se o drugom kataloškom broju iz Malossi-jevog kataloga a oni su sljedeči:
X special - Malossi 6112730
X kevlar - Malossi 6112729
Evo za usporedbu:
Stock: 749 long - 16,5 wide – 28 degrees – 8 high ( Bando GE506RB01)
SF2: 755 long – 18 wide – 32 degrees – 8 high ( Malossi 6112736 Kevlar)
Ispravni: 746 long – 16,5 wide – 30 degrees – 8 high ( Malossi 6112729 Kevlar)
Dakle, stock je bando remen sa prve ugradnje, SF2 je malossi kevlar za Peugeot SF2 koji mi imamo, ispravni je za sljedeče modele skutera:
APRILIA
AMICO, AREA 51 LC, GULLIVER LC, RALLY /RALLY LC
BENELLI
491 GT /491 LC SPORT (MINARELLI), K2 /K2 LC, NAKED
ITALJET
DRAGSTER LC
MALAGUTI
F12 PHANTOM LC DIGIT KAT euro 2, F15 FIREFOX LC
YAMAHA
AEROX LC euro 0-1-2, BW’S /BW’S NG euro 0-1, BW’S (A137E) euro 2,
BW’S NG (A137E) euro 2, JOG R, NEO’S, SLIDER, SPY, WHY, ZUMA
Dakle, ako netko ima minarelli remen za Aeroxa čisto da mi posudi na par dana da testiram njegov rad, bio bi mu zahvalan jako.