slazem se sa svime napisanim,asli kao nekadasnji gazda navedenog,nikad vise ga nebi uzeo-moj jednostavno nije bio normalan,inace ja sam ga posjedovao 92 -96 godine,kad je prvo leglo na crno doslo u hrvatsku i kupio ga kao stene tada za 350 maraka.placa je bila 200!sa tim psom sam proveo jako lijepe dane,ali bilo je i uzasnih.jedan od njih je bio kad je pobjegao,i doslovno pojeo susjedovog njemackog vucjaka.onda su pocela sranja!!!ne znam....danas fakat imas svega i serija i knjiga pa se dobro informiraj imas izbora po meni puno boljih.vec sam ti i napisao.inteligentan samopouzdan odan i pametan pas je doberman!!!moja preporuka,ima ih moj stari 2 cuvaju halu,i vjeruj mi skacu u vis 2 metra.ali ni osa neide u krug hale.savrseni,slusaju,odaani,...ma sve-ajd bok
Jbg, moraš ih prihvatit takve kakvi jesu. Moj se igrao sa svim pasima do godine ipo dana ( socijalizacija), kad bi netko na njega režao nikada nebi reagirao.Igrao se s jednim stafordom skoro svaki dan. Jedan dan u igri ovaj staford zareži na mog i moj ga izmasakrira ( otkine mu komad nosa i skoro izvadi oko, raspara usnu....) , moj je bio cijeli krvav a kad sam ga oprao nije na njemu bilo niti jedne jedine ranice. Znači taj dan je "proradio" i od tog dana se ne igra s odraslim muškim psima, samo kujice i štenci dolaze u obzir....
Moj skoro nikada nece zarežati, cvili da bi se igrao s drugim muškim psom, a ustvari bi želio da ga pustim i da se obračuna