Slobodno me prosvjetli!! Otvoren sam za sve novo što se da naučit.
Znam dovoljno da na svoj skut stavim C4 i da ću ih ubuduće stavljat.
Samo kažem da se na nekim stvarima neisplati šparat 30-40kn, što ti se poslije višestruko obije o glavu.
Nekažem da C3 nisu dobri i sl., nebi ih serijski ugrađivali na neke skutere da su loši.
C oznaka nije oznaka kvalitete nego samo i iskljucivo zracnosti kuglica u odnosu na okvir lagera. Sto je zracnost veca, to je lager sposobniji za vise okretaje. C3 nije jeftiniji od C4 jer za to nema razloga obzirom da je kvaliteta materijala i izrade IDENTICNA kod oba lagera.
Specifikacija C3 lagera kaze da je pouzdan do nekih 17000 okretaja. Od C4 je bolji ukoliko se skuter ne vozi iskljucivo na stazi na okretajima preko 13000-14000. Ima dosta ljudi koji i u tom slucaju koriste C3.
Slikovito receno, staviti C4 lager na cestovni skuter je kao i staviti karbonske kocnice na Golfa. One jesu bolje, ali samo na nenormalno visokim temperaturama, ali na onima koje se postizu u "civilnoj" voznji koce zapravo losije od obicnih.
E sad, ne kazem ja da C4 ne valja, ali mislim da za skutere koji ne vrte 14000+ okretaja (pri cemu su uljni kanali zatvoreni, a lager samo namazan mascu da izdrzi jednu trku) nije potreban.
Ko da muhu ubijas tenkom.
P.S.
Imao sam na skuteru i C4 SKF i C3 SKF. Isti vrag kaj se mene tice. Trenutno imam SKF BB1-3055B (C3, iako nema lager C oznake, ali zracnost je takva) jer je primjereniji za moj setup (slabiji midrace).
Nesto vise okretaje se sa C4 lagerom mogu dobiti jer je kontaktna povrsina kuglica sa lagerom manja od C3, ali da bi to na skuteru primjetio - ne vjerujem.
na HR milom našem tržištu NEMA poštenog C3 ležaja, ima samo NTN Taiwan..
Bio sam neki dan u Velikoj Gorici blizu Lagercommerca (ak se tak zove taj ducan - uglanvom, onaj di je Hac narucio) i prosetao sam do ducana. Receno mi je da su BB1-3055B lageri u nabavi i da ce ih biti.