UVOD:
Član foruma zvonkec_92 mi se javio u ponedjeljak 17.09.2012. s idejom da bi se mogli zaletit skuterima do Mađarske. Ja naravno pristao i sljedeće jutro u 6 sati smo se našli kod njega i krenuli prema Virovitici, a zatim u Mađarsku.
SKUTERI:
Zvonkec_92 je išo svojim Baotian Rocky 125 -> 170ccm skuterom, a ja Apriliom sr50 -> 70ccm. Oba skutera su odlično održavana i mehanički u gotovo besprijekornom stanju tako da straha da će nas ostavit na putu nije bilo.
OPREMA:
Pošto smo krenuli u ranim jutarnjim satima kada temperatura u određenim predjelima RH kroz koja smo prolazili ne prelazi 10 stupnjeva morali smo se toplo obući. Motorističke jakne s protektorima i rukavice bile su must have oprema. Motorističke hlaće nemamo, što se ovdje pokazalo kao veliki nedostatak jer za noge nam je bilo hladno iako smo imali par slojeva trenerki i traperica. Velikim dijelom puta je bila magla i puho vjetar što je dodatno pridonjelo osjećaju hladnoće.
PUTOVANJE:
Iz Zagreba smo krenuli u pol 7 jer smo još stali na benzinskoj pumpi da napunimo skutere do vrha. Iz Zagreba nije bilo problem izać jer u ranim jutarnjim satima nema puno automobila na cesti. Priključili smo se na autoput i krenuli prema Bjelovaru. Pošto ja imam skuter koji je po papirima 50 kubika ne bi smio bit na autocesti, ali s obzirom da mi skuter razvija brzinu 90-100km/h nije me bilo strah. Vozili smo se iza kamiona koji nisu prelazili brzinu od 90 km/h tako da nikome nismo smetali na autocesti. Nakon 50km smo izašli na običnu cestu i tako se vozili skroz do Virovitice. Putna brzina nam je bila oko 70 km/h. Nakon točno 2 i pol sata smo bili u centru Virovitice gdje smo se zadržali nekih pola sata i onda nastavili naše putovanje prema Mađarskoj granici. Kad smo prešli granicu uputili smo se u obližnje dućane da si kupimo nešto za jest i popit. Malo smo se vozili po Mađarskoj tj. samo smo se zadržavali u jednom mjestu koje se zove Barcs. Dobro je znati da mi nismo jedina zemlja kojoj su svi šahtovi ispod razine ceste, u Mađarskoj je ista situacija, ako ne još i gora. Nakon sat vremena razgledavanja uputili smo se natrag u Zagreb. Morali smo se vratit do 2 sata zbog nekih obaveza. Krenuli smo u 15 do 12 iz Virovitice i doma došli u 2 i 15. Dakle opet nam je trebalo 2 i pol sata.
POTROŠNJA GORIVA I KILOMETRAŽA:
Zvonkecov Rocky 170 je trošio ispod 3 litre goriva na 100km, a moja Aprilia 70 je trošila oko 3 litre, malo više na autocesti, a malo manje kroz naselja. Napravili smo 350km za oko 7 sati, a sad da li je to malo ili puno prosudite sami.
ZAKLJUČAK:
Putovanje se definitivno isplatilo, iako smo bili ograničeni vremenom sve što smo htjeli razgledat smo obavili. Jedino negativno na putu je bila magla koja nas je pratila velik dio puta, a i hladnoća u jutarnjim satima. Uglavnom ovo je bilo lijepo iskutvo i bilo je dobro malo se maknut iz Zagreba i razgledat druge dijelove Hrvatske, pogotovo ona sva sela i šume kroz koje smo prolazili.