Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: PUKNUTA GUMA  (Posjeta: 11635 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Mr J

• Mudrost je vrijednija od brzine.
  • MS počasni član
  • Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: HD V-Rod
  • Moja Kaciga: Schuberth R1
  • MojSetup: Uvijek spreman!
  • MojSpuh: Protočan :)
PUKNUTA GUMA
« : 13 Studeni, 2006, 00:54:13 »
Je li se kome dogodilo da mu je u voznji pukla guma na skuteru??? Vozio sam se kada mi je u susret dolazio kamion i proslo mi je glavom kako bi moglo pogubno zavrsiti da mi pukne guma...
Zamislite pri nekoj brzini od 80km/h na prometnoj cesti, pukne Vam guma... Neznam koliko ste razmisljali o tome ali meni se bas i ne svidja ta mogucnost...
Žena ti kaže "Idi k vragu!". Ti odeš, a ona te i tamo dočeka!

Offline eladio

• We are the Borg
  • administrator
  • Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
  • Moj Skuter: Xciting 400i
  • Moja Kaciga: SMK Hybrid
  • MojSpuh: Yasuni black ed.
Odg: PUKNUTA GUMA
« Odgovori #1 : 13 Studeni, 2006, 01:01:02 »
meni je na vespi pri brzini vecoj od 100 , RODEO hehe  :laughing7:
Mi ništa ne obećavamo, i to ispunjavamo!

Offline Punisher

• maxi forumaš
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: Piaggio X8 150
  • Moja Kaciga: Nolan N62
« Odgovori #2 : 13 Studeni, 2006, 14:10:08 »
I kako je prošlo?
Ja bi se osobno usro u gaće (sorry na rječniku, ali drugačije se ne može objasniti). Ja nemam velik radni staž na skuteru i čim prođem po najmanjoj lokvici prolaze me trnci jer su mi gume skoro kao kamen i čim jače kočim po mokroj cesti 'poliram gumu' i plus prednja kočnica koju kočim baš kada mi treba jer je disk iskrivljen pa imam force feedback kad ju koristim.
Who's looking for punishment ??

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #3 : 13 Studeni, 2006, 14:18:44 »
I kako je prošlo?
Ja bi se osobno usro u gaće (sorry na rječniku, ali drugačije se ne može objasniti). Ja nemam velik radni staž na skuteru i čim prođem po najmanjoj lokvici prolaze me trnci jer su mi gume skoro kao kamen i čim jače kočim po mokroj cesti 'poliram gumu' i plus prednja kočnica koju kočim baš kada mi treba jer je disk iskrivljen pa imam force feedback kad ju koristim.
hahaha... pa mijenjaj taj disk sto prije, 80% kocenja ti nosi prednaj kocnica!!! Force feedback LOL!!!

Offline Genesis051

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: Hyosung Aquila 125 (prije: G. Runner 50 P.Jet)
« Odgovori #4 : 13 Studeni, 2006, 19:58:43 »
Vozio po praznoj zadnjoj (bio čavao), pa u zavoju podsjeća malo na speedway, ali ja još nisam prolazio tako brzo, da bi me "otpuhnulo" iz zavoja... To sam prevazišao  :glasses9: hehe... u vašim godinama... Guma od Gilere, i većina drugih, su rađene tako, da je i prazna (po ravnom) upotrebljiva za doći do vulkanizera... kad sam imao šupu gumu na APN-u, TO se ne može više voziti    n i    m e t r a ...  vrluda lijevo-desno, a i muka mi je precvikati gumu, pa sam ne jednom pješačio...  :( 
Live to ride, ride to live

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #5 : 13 Studeni, 2006, 20:08:41 »
Osobno mi nije pukla guma na skuteru pa samo zelim znati sto ciniti i sto me ceka kada se to, nedaj Boze, dogodi...

Offline Genesis051

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #6 : 13 Studeni, 2006, 20:24:05 »
To su sad sve (osim cross motora) gume bez zračnica... to konkretno znači da, kad ti u gumu i uleti "strano tijelo" (čavao, komad oštre žice, manji komad stakla), obično taj (npr.) čavao ima efekt čepa... i guma ne ispusti odmah sav zrak... može ti čak danima biti u gumi, prije nego počne gubiti zrak...
Vrlo rijetko će ti baš eksplodirati...ispustiti zrak, tako naglo, da izgubiš kontrolu... (a ako se to dogodi, nadaj se da će to biti zadnja guma, ponekad se da savladati situaciju,  ili nastoj da voziš 5 Km/h,  da se odguruješ nogama ,tj. stojiš na mjestu, ili se pomoli da sletiš u nešto mekano :toothy3: ...
Neke gume vulkanizeri i ne mogu spasiti, jer njoj iznutra toliko rasturi strukturu, i ne žele odgovarati za ničiju glavu...

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #7 : 13 Studeni, 2006, 20:39:31 »
To su sad sve (osim cross motora) gume bez zračnica... to konkretno znači da, kad ti u gumu i uleti "strano tijelo" (čavao, komad oštre žice, manji komad stakla), obično taj (npr.) čavao ima efekt čepa... i guma ne ispusti odmah sav zrak... može ti čak danima biti u gumi, prije nego počne gubiti zrak...
Vrlo rijetko će ti baš eksplodirati...ispustiti zrak, tako naglo, da izgubiš kontrolu... (a ako se to dogodi, nadaj se da će to biti zadnja guma, ponekad se da savladati situaciju,  ili nastoj da voziš 5 Km/h,  da se odguruješ nogama ,tj. stojiš na mjestu, ili se pomoli da sletiš u nešto mekano :toothy3: ...
Neke gume vulkanizeri i ne mogu spasiti, jer njoj iznutra toliko rasturi strukturu, i ne žele odgovarati za ničiju glavu...

Inace ne krpam gume na autu pa nebih niti na motoru, radi 300 kn koliko kosta guma za skuter da smanjujem sigurnost na vozilu i svoju osobno ne pada mi na pamet!

Offline Punisher

• maxi forumaš
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: Piaggio X8 150
  • Moja Kaciga: Nolan N62
« Odgovori #8 : 14 Studeni, 2006, 09:03:38 »

Inace ne krpam gume na autu pa nebih niti na motoru, radi 300 kn koliko kosta guma za skuter da smanjujem sigurnost na vozilu i svoju osobno ne pada mi na pamet!
Slažem se 100%. Rađe bi išao pješke koji dan nego pikati vraga u guzicu pa da me nabode vilama.  :laughing7:
Who's looking for punishment ??

Offline filiplatinovicz

• forumski djed
  • maxi forumaš
  • COITO ERGO SVM
  • Mjesto: Zagreb, Centar
  • Moj Skuter: Vespu GT 200, Vespu PX 200E, Piaggio Skipper 125 4T, Peugeot X-fight (cvajo 50 ccm) i sve drugo što mu dosta ?esto do?e pod yay?eka
« Odgovori #9 : 14 Studeni, 2006, 10:28:43 »
meni se jednom ispraznila zadnja guma dok je skuter stajao (čavao)... krenuo sam nista ne sluteci, a ona u zavoju pokliznula s ruba felge. umalo sam pao, ali nisam jer sam vozio polako...... obje gume su bile stare.
Drugi sam dan kupio dvije nove, montirao ih i sve me kostalo 505 kuna (uz popuste) I sad sam car!
www.MAGNETIX.hr
   www.MAGNETIX.hr
      www.MAGNETIX.hr
 ADVANCED TEHNOLOGY DESIGNED TO PROTECT

Offline Tommek

• maxi forumaš
  • Mjesto: OS
  • Moj Skuter: VX
« Odgovori #10 : 14 Studeni, 2006, 15:37:13 »
uf jao zla ak se to nekom dogodi,nedaj Bože,,,, ::)

Offline filiplatinovicz

• forumski djed
  • maxi forumaš
  • COITO ERGO SVM
  • Moj Skuter: Vespu GT 200, Vespu PX 200E, Piaggio Skipper 125 4T, Peugeot X-fight (cvajo 50 ccm) i sve drugo što mu dosta ?esto do?e pod yay?eka
« Odgovori #11 : 15 Studeni, 2006, 12:54:12 »
eto, meni se dogodilo i imao sam srecu jer je zavoj bio oštar poa sam usporio, vozeći paralelno s kolegom... ali ne bih to volio ponoviti. bila je noc i nastavio sam vozit jos dvadesetak metara. skut je bio gotovo neupravljiv.
www.MAGNETIX.hr
   www.MAGNETIX.hr
      www.MAGNETIX.hr

Offline Genesis051

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #12 : 15 Studeni, 2006, 22:07:06 »
Ma, sve ti to stvar sreće... Ako ti nije "pisano" .... :laughing7:
Zato treba pokušat poštovat onu poslovicu,  koju sam bio napisao negdje:
Don't drive faster then Your Guardian Angel can fly  :angel8:

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #13 : 15 Studeni, 2006, 22:23:25 »
Ma, sve ti to stvar sreće... Ako ti nije "pisano" .... :laughing7:
Zato treba pokušat poštovat onu poslovicu,  koju sam bio napisao negdje:
Don't drive faster then Your Guardian Angel can fly  :angel8:
Da, situacija ovisi o najmanje 20 varijabli... A i iskustvo te reakcija vozaca i njegova spretnost uvelike utjecu na ishod...

Tako, vozim ja od frendice auto i nju u njemu, uglavnom Fiat Punto ovaj prije najnovijeg, i stisnem ja gas do kraja i saltam u 4. kad masina bruji, pustim kuplung vuce... sada dolazi zavoj, mokra cesta a mi 90km/h, ja po kocnici ali on se dere, (gas se bio zaglavio) mala se prepala, ja lupio par puta nogom po gasu, nista, stisnuo kuplung bacio u ler i lupao po gasu dok nije pustio... Mogli smo se razbiti a i mogla je masina riknuti, sve se odigralo u par sekundi ali bitno je ostati hladne glave i reagirati pametno...

Offline Genesis051

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #14 : 15 Studeni, 2006, 22:54:04 »
...a mogao si i (pogotovo tuđi auto) vozit 50-60, pa bi imao i više vremena za reakciju, i ne bi niti trebao reagirat, jer bi s cca 55 prošao zavoj sigurno (kad si već uletio sa 90 i stigao reagirat), i ne bi plašio putnicu u autu... koja je, vjerovatno već brojila što je na autu za popraviti (nakon što sletite s ceste  :toothy3::laughing7:  :laughing7:

Samo jedno od mišljenja...  :frajer: 
Vi... mlađi.. morate biti bolji šoferi (da bi poživjeli) nego što smo to mi trebali biti...
Ja sam smio izletit u desnom zavoju na lijevu stranu ceste... I vratio bi se na desnu, i nastavio vozit... auto bi (iz suprotnog smjera) došao svakih sat i pol... a sad... tek što ne voze konstantne kolone... nema mjesta krivoj procjeni zavoja (i brzine za u njega)... leti se "u naručaj" nekome sa suprotne strane... e, sad...ako taj netko ima nesreću, onda je baš kamion...
Tu se vraćam na brzinu... ako se dođe dovoljno sporo... onda se dogodi samo sudar... a neće proć preko tog auta, koji mu se "podvuče" pod kabinu... :( :( :(

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #15 : 16 Studeni, 2006, 12:37:21 »
...a mogao si i (pogotovo tuđi auto) vozit 50-60, pa bi imao i više vremena za reakciju, i ne bi niti trebao reagirat, jer bi s cca 55 prošao zavoj sigurno (kad si već uletio sa 90 i stigao reagirat), i ne bi plašio putnicu u autu... koja je, vjerovatno već brojila što je na autu za popraviti (nakon što sletite s ceste  :toothy3::laughing7:  :laughing7:

Samo jedno od mišljenja...  :frajer: 
Vi... mlađi.. morate biti bolji šoferi (da bi poživjeli) nego što smo to mi trebali biti...
Ja sam smio izletit u desnom zavoju na lijevu stranu ceste... I vratio bi se na desnu, i nastavio vozit... auto bi (iz suprotnog smjera) došao svakih sat i pol... a sad... tek što ne voze konstantne kolone... nema mjesta krivoj procjeni zavoja (i brzine za u njega)... leti se "u naručaj" nekome sa suprotne strane... e, sad...ako taj netko ima nesreću, onda je baš kamion...
Tu se vraćam na brzinu... ako se dođe dovoljno sporo... onda se dogodi samo sudar... a neće proć preko tog auta, koji mu se "podvuče" pod kabinu... :( :( :(

A hebi ga, malo se zurili i jos se brzina "nabrala" od zaglavljenog gasa...
Mala se preznojila samo tako...

Hvala Bogu, prosao sam u ovih 6 godina sto vozim punooo kriticnih situacija sto mojom krivnjom (u dobi od 18-20) sto krivnjom drugih vozaca (kasnije kada sam se uozbiljio) i uvijek je bio dobar ishod, pa imam iskustva u takvim situacijama... Inace, vjerujem da bih se slozio negdje...  :happy8:

Iskustvo puno znaci... Zato kada ste u prilici probajte, kada snijeg padne na nekom vecem parkingu gdje nemate u sto udariti, raznorazne situacije i kako izaci iz njih... 

Offline Genesis051

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #16 : 18 Studeni, 2006, 16:33:09 »
Tu se apsolutno slažem !!!  :icon_thumright: 
Svakako i osobno preporučam, kad je dovoljno pusto i prostrano, a po mogućnosti i mokro, "malo eksperimentirati" s naglim kočenjem, naravno i popuštanjem pedale (kočnice), pa i zakretanjem volana sa kočenjem, da se vidi koliko gume (ne) drže cestu...
To je izuzetno korisno, jer se ne stvara efekt začuđenosti i panike (u prometu) "kako auto neće da stane, a pretisnuo/la sam kočnicu"...
U toj prilici je izuzetno važno da se ima prakse sa ranijim proklizavanjem i RUTINOM da se potom   o t p u s t i   pedala kočnice i ponovo se ju s mjerom, i pravilnim doziranjem, pretisne... Kad je prostor za zaustavljanje sve manji (sve smo bliži autu ispred), onda upotrijebiti i pravi rafal napada na pedalu kočnicu.... umjetno realizirati efekt ABS-a...
Naravno, to je već spamanje, jer se ovo već više odnosi na auto, ali dalo bi se ponešto primjeniti i na 2 kotača...

Offline filiplatinovicz

• forumski djed
  • maxi forumaš
  • COITO ERGO SVM
« Odgovori #17 : 19 Studeni, 2006, 01:20:01 »
... možda je bolje prilagodit vožnju uvjetima na cesti pa uvijek držat odgovarajući razmak medju vozilima... to znači, voziti polakše i opreznije nego u idealnim uvjetima.
zimi, po hladnom, sve gume drže podlogu lošije nego ljeti već i same po sebi... još kad je mokro, klizavo... a crne statistike pokazuju da mnogi vozači upravo ui kriznim situacijama krivo reagiraju jer se useru, a radi se o sekundama...
www.MAGNETIX.hr
   www.MAGNETIX.hr
      www.MAGNETIX.hr

Offline Mr J

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #18 : 19 Studeni, 2006, 13:32:21 »
... možda je bolje prilagodit vožnju uvjetima na cesti pa uvijek držat odgovarajući razmak medju vozilima... to znači, voziti polakše i opreznije nego u idealnim uvjetima.
zimi, po hladnom, sve gume drže podlogu lošije nego ljeti već i same po sebi... još kad je mokro, klizavo... a crne statistike pokazuju da mnogi vozači upravo ui kriznim situacijama krivo reagiraju jer se useru, a radi se o sekundama...
Zato treba proci takve situacije, a sto si rekao da treba prilagoditi voznju uvjetima na cesti to svakako!!!

Offline filiplatinovicz

• forumski djed
  • maxi forumaš
  • COITO ERGO SVM
« Odgovori #19 : 19 Studeni, 2006, 21:38:37 »
Takve bi situacije trebalo prolaziti i uvježbavati jedino u okvirima škola sigurne vožnje za motocilkiste i skuteraše.. Ima ih koji godinama voze, misle da znaju sve, a ne znaju ni pravilno sjedit na pili!
www.MAGNETIX.hr
   www.MAGNETIX.hr
      www.MAGNETIX.hr