UVOD:
Već par godina razmišljam da si kupim neki malo jači motor, 500-600 kubika i odem s njim na more. Zbog financijske situacije, a i nelogičnih zakona u Hrvatskoj bio sam primoran ipak ostati na skuterima koje mogu vozit s B kategorijom. Ovih dana su se poklopile sve okolnosti: slobodno vrijeme, novac, pouzdan skuter, vremenska prognoza i što je najvažnije, volja da realiziram tu želju. U petak 10.08.2012. spakiro sam stvari, obuko motorističku opremu i uputio se na ljetovanje na Mali Lošinj.
O SKUTERU:
U ovoj priči radi se o Yamahi Aerox na kojoj sam svaki šerafić i dio sam složio. U pouzdanost i kvalitetu skutera nisam ni sumnjao jer kada se radi o tako važnim stvarima onda ne štedim na vremenu i trudu. Cilj mi je bio da složim jednostavan i pouzdan skuter koji malo troši,a opet postiže zadovoljavajuće performanse. Na kraju je ispao ovaj setup: Malossi sport kit, TP radilica, Dellorto 17,5, Malossi Fly kvačilo + RMS racing zvono + TGB linearna polutka, TP variomat, Dayco remen, Leo vince ZX.
OPREMA I ALAT:
Najbitnija stavka osim samog skutera mi je bila oprema. Na meni se našla kožna motoristička jakna (s protektorima za leđa, ramena i laktove), bubrežnjak sa zaštitom za doljnji dio kralješnice, kožne rukavice, potkapa, kaciga marke UVEX s malo zatamnjenim vizirom. Dolje sam obuko malo deblje muške tajice i traperice. Ispod sica sam stavio za svaki slučaj još jedne hlače i majicu dugih rukava.
Od alata sam uzeo sve što mi je potrebno da kompletno rastavim skuter, a od dijelova sam uzeo rezervni remen, svjećicu i bobinu. To sve mi je skupa s flašom vode i hranom stalo pod sic skutera.
PUTOVANJE:
Iz Zagreba sam krenuo u 5 ujutro i starom cestom se uputio prema Karlovcu. Zagreb je bio skoro prazan, jedino su dostavljači razvozili hranu po trgovinama. U kratkom vremenu sam prošo kroz grad i našo se u Karlovcu. Tu je već počelo biti dosta hladno i obuko sam hlače i majicu koje sam imao u rezervi. Skuter nisam htio previše mučit pa sam pola puta vozio s pola gasa, a ostalo na ful gasu. Putna brzina mi je konstantno bila od 80 - 95 km/h GPS U gorskom kotaru je postalo jako zima, po mojoj procjeni temperatura je bila oko 10 stupnjeva. Ispod jakne mi nije bilo zima, ali za noge je makar sam imao 3 sloja na sebi. Stisnuo sam zube i izdržo taj dio puta. Kada sam napokon stigo do Rijeke temperatura je naglo porasla na 23 stupnja. Puhala je dosta jaka bura i vožnja mi je bila dosta otežana. Nisam naviko na takav vjetar jer u Zagrebu toga nema. Tu na kopnu kada puše vjetar onda on puše s jedne strane i već se znaš pripremit na dolete vjetra, a na moru te bura šamara sa svih strana i skuter samo pleše lijevo - desno. To je vrlo neugodno jer pri većim brzinama nemaš nadzor nad skuterom.
Preko Krčkog mosta začudo je bilo mirno i prošo sam bez ikakvih komplikacija. Između Krka i Cresa vozi trajekt u kojem sam bio malo zabrinut da mi skuter ne padne pošto ima samo bočnu nogaru, ali razloga za brigu nije bilo, trajekt se skoro uopće ne ljulja, a skuter sam našo kako sam ga i ostavio. Nakon toga sljedila je vožnja po uskim i zavojitim cestama otoka Cresa. Na svoje odredište, Mali Lošinj, sam stigo oko 12 sati. Sveukupno je bilo oko 6 sati putovanja, a ovih ostalih sat vremena je potrošeno na čekanje trajekta i stajanje na benzinskoj pumpi u Delnicama.
Ljetovanje mi je trajalo 9 dana i 19.08.2012. ujutro u 5 sam krenuo natrag prema Zagrebu. 90% puta sam vozio ful gas tako da sam u Zagreb stigo u 10:25. Putna brzina mi je bila od 85 - 105 km/h GPS. Aerox je to sve izdržo bez greške, nije ni jednom zaštuco, a uvijek otpali od prve. Iznenadio sam se kako je cesta cijelim putem bila u dosta dobrom stanju. Kada sam stigao u Zagreb odma sam to osjetio po količini rupa na cesti i kako su me počeli bubrezi boljeti od povratnog udarca kada se pređe preko rupe.
POTROŠNJA GORIVA:
Kod potrošnje goriva uvijek gledam svaki decilitar i cilj mi je spustit potrošnju na što je manje moguće, a da to nema negativan utjecaj na samu mašinu skutera. Ponosno kažem da sam na Aeroxu to uspio.
RUTA PREĐENO KILOMETARA NATOČENO GORIVA POTROŠNJA L/100KM
ZG -> MALI LOŠINJ 310km 10L 3,25
MALI LOŠINJ -> ZG 308km 11L 3,57
***Potrošnja je računana na maksimalno točan način. Pređeni kilometri su po skuterovom satu veći ali pošto brzinomjer pokazuje 10 % veću brzinu onda nije ni kilometraža točna. Zato sam oduzeo 10% od kilometraže koja piše na skuteru kako bi dobio što točnije rezultate***
ZAKLJUČAK:
Drago mi je da sam išao na ovakvo putovanje i sljedeće godine ću ovo zasigurno ponoviti. Iako sam mislio da će mi sic na aeroxu zadati najviše problema ispostavilo se da mi je bio skroz udoban i mogo sam odvozit 300km u komadu bez stajanja. Za ubuduće znam da se za gorski kotar treba toplije obuć makar je sredina ljeta. Nadam se da vam se svidio ovaj putopis i uskoro se nadam da će ih bit još više. Ima još puno toga što sam htio napisat ali teško je sve sročit u jedan tekst, a da bude pregledno zato me slobodno pitajte što vas zanima i rado ću odgovorit.