po kojem principu ide carina? ja planiram naručit nešto vrijednosti od 250kn,kolike dodatne troškove da očekujem?
Nemam pojma sto narucujes, tako da ajmo neku standardnu racunicu odraditi
roba + postarina: 250kn
carina: 25kn
pdv: 68.75kn
poziv za carinu: cca 10kn
troskovi neki: cca 20kn
dakle ukupno: 373.75kn onako odokativno.
Domba odakle ti carina od 25kn i oni "troškovi neki" od 20ak kn
roba + poštarina = 250kn
da cijena je ta ali stvar je u tome što mnogi ljudi popuše porez od 25% jer neznaju da
porez ide na robu a ne na poštarinudakle ako je roba 155 kn a 95kn je poštarina
ne plaća se porez jer ti na carini prikazuješ da proizvod košta 155 a ne 250kn
carina ti se ne naplaćuje ukoliko proizvod koji kupuješ nije naveden kao proizvod koji se carini a ima ih podosta (npr. tehnička roba je bez carine i plaćaš samo poerz ukoliko je preko160kn)
nadalje 10,50kn se plaća poštaru za to što ti donese plavu kovertu u kojoj je naveden proizvod (šifra ili naziv proizvoda) i ti si tada dužan odnet na carinu račun sa palypal-a tj. transakcijsku potvrdu
kad ti poštar donese paket koji je završio na carini nisi dužan platit njegovu uslugu dostave od 20ak kn (zatražiš na carini da ti se paket uruči idući ili neki drugi dan)
konkretno bumpere za ajfon mislim naruciti
ukoliko naručuješ preko 3 komada, naruči na mamu,tatu,brata,sestru,babu,dedu ali na istu adresu jer njima u pošti nije važno kome ide paket već adresa
meni dnevno dolazi 15ak paketa čija vrijednost pojedinačno ne prelazi 70kn i ukoliko naručim više komada nečega podjelim to na sebe, ženu, punca, šogora i stigne mi 10ak istih proivoda na istu adresu ali različita imena
ako me i pozovu imam kopiranu osobnu od svih u kući pa kad odem sam da im uručim račune priložim im i njihove osobne i vidi se na koverti da su različita imena i mogu me povuć za kiflu jer nije sve na mene i oni neznaju jesam li ja u stambenoj kući ili u stanu