s druge strane postoji ovlašteno i neovlašteno snimanje pametnom jasno.
nadalje nitko ne mora potpisati ništa što ne želi, pol. službenik tada stavi napomenu "odbio potpisati". potpisom nitko NE potvrđuje da je počinio navedeni prekršaj.
Pol. službenik na upit dužan je dati vam broj svoje značke, iako vidit ce te ga sami na OPN. upozorenju ili necemu trecem sto Vam je izdano.
Odgovor na peto pitanje valjda ni ne postoji jer je totalno nedorečeno "što napraviti ako policajac želi ubiti dijete na biciklu iz čista mira" ? to se po zakonu recimo ne smije jel?
Pol. službenik prilikom nadzora prometa kao i prilikom drugih radnji može izvršiti pregled vozila (ne pretragu nego pregled). Pretragu može izvršiti bez pisanog naloga poradi zaštite života, otklanjanja opasnosti itd...
Na graničnim prijelazima može izvršiti i pretragu beu pisanog naloga nadležnog tijela.
Zakonom nije određeno kakvu blokadu skuter mora imati, ali momci s tehničkog...to je skroz druga prica.
Pol. službenik vam ne može prčkat po motoru i glupirat se kao što to ne može ni sa automobilom.
U stanici za teh. pregled sve radnje obavlja djelatnik te stanice i bok
Da se ne dovedete u konflikte bez veze pokazite određenu dozu pristojnosti i ozbiljnosti, uvažite Vi policajca i on će u 90% slučajeva Vas (rijetko tko je pristojan prema policajcu, kroz godine službe i njemu nekad puca film). Vozite registrirana vozila, ne jurcajte ko konji u naselju (neko dijete iskoči kad se najmanje nadate), nosite šlemčić na glavi zbog sebe. Krećem od sebe pa ću reći, nisam nikad kaznio nekog tko ispunjava nabrojano (naravno uključujući i vozačku dozvolu) a svi smo uvijek, i stalno u nekom prekršaju (koji se može a i ne mora oprostit, prvi nastup je najbitniji).
i da ne zaboravim, do sretnete trgovkinju koja vas sjebe za kusur, mesara koji vam je prodao samo najmasnije komade, doktora cija vam terapija nijepomogla, farmaceuta koji vam je zatim dao krivi lijek, glumca koji uzasno glumi, frizera koji vas je jadno ošišao, bankara kod kojeg niste dobili kredit, građevinara koji nije u stanju napravit 3 ravna i paralelna stupa ograde na vašoj kući... što želim reći, da Vam se sve to dogodi u jednom danu i onda na povratku kuci naletite na patrolu reci cete svima za vecerom "j#bote opet me jebena murija zaustavila" dok će te sve druge stavit u drugi plan e to vam je naš mentalitet
Ovako, u proteklih 5 godina zbog posla prosjek pređenih kilometara osobnim autom mi je preko 100 000 km godišnje, da dobro ste pročitali preko 100 000 na god.
Što se auta tiče sve nedostatke uklanjam čim ih zamijetim, al doslovno, uvijek pazim na opremu i ispravnost.
Društvo u plavom me minimalno jednom tjedno negdje zaustavi. Kad me zaustave obavezno sam pristojan i služben ali svejedno do sad sam imal stotine raznih iskustava koje idu iz krajnosti u krajnost i nekako prema ovim lijepim krajnostima ova loša krajnost prevladava. Većina vas radi svoj posao po ps-u al uvijek se nađe negdje poneki "seronja".
Recimo ja nikad nikom nisam ponudil "dogovor" jer mi to jednostavno ne pada na pamet al što napravit kad ti plavac kaže da "nisi bio dovoljno flexibilan" ili " da si bio flexibilniji nebi ti to pisali"?
Vremena su vrlo zahebana i kad gledam to s još jedne druge strane, dobar učenik, među 10% najboljih na fakultetu i sad s 7 stupnjem obrazovanja radim (i dobar sam u svom poslu) u jednoj većoj privatnoj građevinskoj firmi na dobrom glasu, radim minimalno 10 sati dnevno, 80% subota mi je radnih a ima i radnih nedjelja (i ovaj praznik koji je sutra i subota poslije mi je radna), hebu me projektanti, hebu me nadzor, inspekcija, kooperanti, hebe me gazda, hebu me ljudi s kojim a radim i za koje sam odgovoran. Godišnji praktički nemogu dobit niti sam u prošlih 5 god bil na godišnjem dužem od 3 dana, bolestan nesmijem bit jer ču spušit otkaz, Nema prijevoza, nema gableca, nema božićnice, nema regresa a kad idem pitat za neku povišicu gazda mi samo pokaže na hrpu od barem 100tinjak zamolbi i veli "ak nisi zadovoljan ima ih koji će vjerojatno radit i za manje nego ti". Još da bar radim za neku paru, svaka trgovka u DM-u ima bolju plaću od mene...
Sad povucimo paralelu, klinac iz susjedstva s koim je mama morala ić pola prvog razreda u školu i sjedit s njim u zadnjoj klupi, problematika malo žešća već u osnovnoj školi, neznam ni na koju foru je srednju izgural a niti na koju fintu je upal u akademiju (zapravo znam al ni bitno) me tu hebe za dokumente pred trgovinom 50m od kuće. Za to je plačen odbicima iz MOJE plaće, radi (ma šta radi, jedino što mora je da mora bit prisutan) 8 sati dnevno, godišnji isto tako mora iskoristit, ima božičnicu, regres, prijevoz i gablec plačen povlašteni radni staž itd. Kad se i van dužnosti napije u birtiji i podjebava nesmiješ ga poslat niti u rodno mjesto jer ti je to odmah "Vrijeđanje službene osobe, Napad na službenu osobu van dužnosti itd"
Isto tako ženskica koja je konobarila (i bavila se poslovima "upitnog morala") i sad je ona najveća poštenjačina i svako malo na graničnom prijelazu me hebe....
Dali je potrebno komentirat ovu staru ekipu koja je za vrijeme rata upala u policiju bez ikakvog obrazovanja?
Trgovka me nikad neće sj za 500kn kolko je sad minimalna vaša čestitka, (jel ima opće neka manja kazna od 500kn?) a ako me da i neznam si prebrojit kusur onda sam totalni debil, Nebi mi prvi put bilo da mesaru vratim meso, s doktorima i farmaceutima na sreću nemam posla, glumca ak mi se ne sviđa prešaltam program, frizer me neće jako zahebat jer uvijek postoji opcija "na nulu" a na sreću i kosa brzo raste, građevinar sam sam pa ću si sam napravit ta 3 stupa il što trebam itd...
Mislim da je suvišno govorit da sam najsretniji kad vas ne sretnem i kad s policijom nemoram imat posla al to je nemoguće, uvijek ste tu negdje.
Tako da kad pročitam negdje da je policajcima teško, a svaki od vas to trubi, gledam di mi je prvi WC jer mi najedamput probava počne ubrzano radit...