Nedavno sam kupio skuter koji je stajao 6 mjeseci (1 mjesec spremnik nije bio ispražnjen). Svi dijelovi su serijalni sa skutera tako da nema nikakvog dodatnog rađeno na njemu, ima 10000 km, uredno servisiran.
Odmah napominjem da sam novi u svemu ovome, pa imajte strpljenja. Hvala...
Skuter uopće nije htio upaliti, pa sam napravio:
1) ispraznio spremnik
2) pročistio fergazer (očistio sve dijelove + natopio u motul carb cleaneru + main jet (bio je začepljen, sada
se može vidjeti kroz, ušerafljen prvo do kraja, kasnije odvrnuo krug) i pilot jet (bio začepljen, sada mogu vidjeti
kroz, zategnut skoro do kraja)
3) provjerio crijeva od vakuum pumpe + pumpu (nisam siguran da li je ispravna, ako skinem cijev goriva kaplje iako nije vakuum - filter zraka skinut)
4) očistio filter zraka i nauljio+špric WD40 (ne cijedi se)
5) Promijenjena svjećica (sa Denso W27 na NGK BR10EG)
6) Provjereno kompresije - jaka
7) provjerava curi li motor (sve čisto i nema nigdje vlage)
Provjereno e-čok-radi, produžuje se - skuter radi dok se ne uguši (pali se normalno na kurblu)
9) Sve natrag sastavljeno + uliveno svježe gorivo u tank
10) Dodano 2T ulje
Sada skuter se upali, ali brzo se počinje gušiti, od druge i svako daljnje paljenje pali samo ako je ulaz filtera zraka pokriven-da ostane upaljeno moram rukom otkrivati/pokrivati ulaz zraka i dodavati gas.
Trenutno sam na čekanju dijelova za zamjenu:
1) Nova vakuum pumpa za gorivo
2) Novi filter zraka
Ja ne mogu doći do dijela da se ugrije i smiri ler sa stavljenim filterom zraka (pod čokom), dodatno sam pokušao štelati fergazer (1,5-3 kruga za ler (od potpuno odšerafljenog), 0,75-1,75 kruga za smjesu od potpuno zašerafljenog)-oboje kombinirano u 20 navrata i nikako ne ostaje raditi već padaju okretaji i gasi se, probao i tvorničku postavku (1,5-2 kruga)
1) Namještao sam bogata/siromašna smjesa
2) Podešavao manji / veći ler
Skuter radi samo ako ja ručno pokriven ulaz zraka, neće raditi ako se stavi filter zraka, guši se.
Pokušao sam podesiti fergazer - brzo počne "oklijevati" i gasi se bez gasa osim ako dodam gas na ručci i pritvorim ulaz od filtera.
Nakon par paljenja na starter se namoči svječica (malo crno po njoj) i djeluje da ima previše goriva, skinem od fergazera "flooder" i pun je goriva, ne mogu vidjeti da li je plovak u redu nikako - kod čiščenja fergazera nisam micao iglu, samo sajlu i jetove, kao ni plovak.
Kako mi je trenutno neregistriran i trebam ga upogoniti da odem do servisa (da ne plaćam prijevoz), svaka pomoć bi dobrodošla.
Molim pomoć!