Na SS forumu je hac dao savrseno jasan, kratak i tocan odgovor, a ja cu tu copy/pasteati ono kaj sam tamo napisao:
jedako če ubrzavat nakon što kvačilo odradi zbog CVT prenosa,ako govorimo o dva identična scoota (razlika samo u getribi) pravilno poštelana
Sjedi, 5.
Da, radi se o nacinu na koji CVT prijenos funkcionira jer ce on kompenzirati razliku izmedju getriba i jednostavno ce remen u njemu biti u kracem omjeru kroz ubrzanje.
Ista stvar se desava i kod voznje uzbrdo, nizbrdo, po ravnom. Skuter moze imati u tom slucaju 50 km/h, ali remen nece biti u istom polozaju u tim slucajevima..
Problem dulje getribe je slijedeci:
1. kuplung dulje proklizava na startu (zato je skut sa kracom getribom brzi u startu)
2. ako je preduga, pri krajnjoj brzini vario nije izgurao remen do kraja
Trebalo bi pogoditi getribu na nacin da motor ima taman toliko snage da na max brzini remen ode u max omjer i onda bi to bilo idealno duga getriba.
A sto se ubrzanja iz mirovanja ova 2 skutera koja sam naveo tice, stvar bi izgledala ovako:
1. oba bi krenula istovremeno iz mirovanja
2. skuteru sa kracom getribom bi kuplung prije odradio posao i od tog trena bi on poceo bolje ubrzavati dok bi skut sa duljom jos proklizavao kuplung
3. skuteru sa duljom getribom konacno kuplung prestane proklizavati i on pocinje vuci identicno kao i skut sa kracom getribom,
ali skut sa kracom getribom vec ima prednost od par metara jer je prije poceo vuci4. skut sa kracom dostigne 100 km/h i brze ne ide, a skut sa duljom gretribom i dalje ubrzava i konacno prestize skut sa kracom getribom
Dakle,
skut sa kracom ce ubrzavati od 20-100 km/h, a skut sa duljom od 30-120 km/hMedjuubrzanja ce im biti jednaka dokle god u prijenosu variomat radi svoj posao