prehrana- pas ne smije jest ljudsku hranu, puno toga našeg ne smije jest, mljeko pas jako teško probavi kao i kruh itd ostatke od hrane tipa kosti meso naravno da smije ali nikakve saftove, krumpire. problem takve ishrane je u tome što se puni tzv "analne vrečice" žljezda u rektumu iliti šup.. i to veterinari stišču posljedica tog je ispadanje dlake ,učestalo čohanje, griženje i lizanje istog. pas je najbliži rođak vuka a ko je vuku kuho piletinu u umaku od šampinjona?
isključivo dehidrirana hrana ili ak se ima kuhat meso svaki dan i jedanput u 2 tjedna dat sirovo da se obnovi crijevna mikloflora.
dresura- sa psom se radi od malena od prvog dana kad dođe kod vas i samo strogo nikad popuštat na njegovu volju, ak se voli igrat uzmi neku krpu ili nes takvo ispleti ju da je cvrsca i navlačit se s njim nikad dopustit da on pobjedi i poslje igre spremit i ne dat mu da je ima kad oče. nahuškaj ga da je zavoli jako i kad krene od tebe izvadi ju i zovi ga na igru tako ga potičeš da zaboravi što je krenuo radit i da si centar samo ti al to je dug poso da dodjes do te faze da kad ju vidi zaboravi na sve. ja svog iz igre s drugim psima s igracom dozovem do sebe i odj... ostale đukce.
ja imam dobermana koji glasi kao neka opasna pasmina, svi su kenjali kad sam ga uzeo o svakakvim glupostima o kosti koja se zabija u mozak, da grize gazdu, da kolje sve oko sebe itd završio sam dresure s njim al to više da se mene nauci a ne njega kak se treba ponasat i isplatilo se.
PAS JE ONAKAV KAK SE ODGOJI