evo evo, ne stižem ljudi..
dakle nisam kratio C20 već Yasuni R, i to za nekih 10-15mm po sredini u telu gde je najširi... cilj mi je bio da dobijem nešto višlji spektar rezonantnih obrtaja, međutim izgubio sam dosta na powerbandu-u, pa je pitanje koliko je to pametno raditi, najbolje bi bilo kratiti svaki difuzor srazmerno njegovoj dužini .itd...
vidim da želiš spakovati auspuh ispod sica, tu će prvenstveno biti problem dužina izduvne grane, ako je budeš previše produžio imaćeš i niži broj okretaja, a i disproporciju dužine grane u odnosu na ceo izduvni sistem..
pogledaj kako su to ovi iz TCR (cristofolini) radili na onom što ima 4 cilindra, tu se najbolje vidi da su morali praviti spuh baš prema potrebi kuda mora ići, i tako svaku krivinu pratili sa delom spuha koji nadolazi, ako je neki od difuzora, radili su krive difuzore, ako je pak protivkonus, onda su njih kompletno pravili krivo itd... slično je na ovim 2T krosericama što imaju vertikalne cilindre, verovatno si video koji je tu posao bio uraditi pravilan ekspanzioni sud, a da izađe onako na gore.. itd..
sve u svemu moje mišljenje je da ima mnogo posla, čak i kod ovih običnih base tipova kao što je Yasuni R, možda bi jednostavnije bilo iskalkulisati novi spuh , i sve konuse projektovati prema krivama i tako ih povariti...
dakle nije samo rezonantni obrtaj u pitanju, da li će biti niži ili višlji, veoma je bitno da ceo ekspanzioni sud odgovara kalkulaciji, ako želiš da taj spuh i radi kako valja, a ne samo da bude estetika..