prije svega pozdrav svim forumašima, prvi mi je putopis i ovako dalek put pa oprostite na greškama koje će se vjerojatno potkrasti. Moguće da sam i podforum promasio pa ako moderator uvidi i to neka samo prebaci temu.Sve je počelo prije dva mjeseca kad sam se odlučio za kupnju novog/starog gilerinog modela nexus, s obzirom da je inačica 300 ajmo ga nazvat novi, pa reko bliži se lijepo vrijeme, godišnji i more i kad već dajem skoro 40.000 kuna za novi skuter mogao bi barem uštedit na gorivu i ne ići autom ili avionom. Tako smo ja i moja bolja polovica smislili ovogodišnji odmor provesti vozajući se na dva kotača...
Osim činjenice da mi je od 16te godine želja zapaliti motorom za more bio sam i znatiželjan može li ovaj skuter to podnjet, stoga je zaboravio sam napomenut prvotna ideja bila na put poći sa frendom i njegovom djevojkom a koji je vlasnik istog ovakvog skutera i taman je svježe odradio servis na 10.000 km i kupio nove gume.U međuvremenu njih dvoje su odustali od mora ove godine jer će novce spremiti za nešto njima važnije, a meni je došao i taj dan, Osijek, sunčano 38 po najavi meterologa a isto i u ostatku zemlje, 10:30 je sati ujutro i zadnje je spremanje pred put.
da se ne čudite gdje su ostale stvari, torbe itd... poslane su 4 dana ranije sa mojim roditeljima koji već 10 godina ljetuju u obiteljskom apartmanu u Biogradu n/m (tamo nas sve čeka)
slikica pred put, nismo znali hoće li nam biti zadnja
Molim bez komentara o izgledu, da smo lijepi nebi stavljali kacige i kad idemo do pekare, hvala
Do Zagreba nam je bio prvi plan, proći starom cestom "podravskom" tih nekih 280km već sam isprobao sa ovim motorom i u ZG sam bio za nešto više od 3h sa jednim stajanjem no sada nas je dvoje i to sve mjenja, nema jurcanja, nema toliko prestizanja itd... krenuli smo...
već pred Slatinom nekakvi veliki radovi, samo table sa lopatama i upute nas negdje na krčenik-crnac i jos puno nezgodnih imena koja smo zapisali na papirić. Tu nismo stali nabacit niti jednu slikicu jer smo ta sela htjeli iza nas sto prije i da konacno budemo u slatini ( a i stvarno je bilo vruce ).
Prvo stajanje tek u Virovitici, kavica, odmor, i naravno brisanje vizira na obje kacige i vjetrobranskom staklu
Javljamo se mobitelom, ne želimo da svi brinu... već do Virovitice osjetio sam da je ogromna razlika u vožnji, jedna - dvije osobe.
Bližimo se Zagrebu, vrijeme nas služi i prži, stajanje na Benzinskoj "Hodak" nekih 50 km od Zagreba, kava, Cola, cigareta i naravno
čišćenje vizira !
malo smo i odmorili, treba suvozač odmorit guzu
Do Zagreba sada imamo još samo 59km nove brze ceste sa ograničenjem brzine koja nam savršeno paše, malo je bilo monotono no ubrzo smo vidjeli i skretanje za Zgb, kratki pa zatim nešto duži pogled na zagreb i vidjeli smo da je unatoč lijepoj vremenskoj prognozi za cijelu Hrvatsku nad gradom crno nebo i da munje sjevaju ko mutave. Kratki "eye contact" sa suvozačicom i ne skrećemo za ZGB gdje smo trebali rucat, malo odspavat i nastavit dalje, odvrćemo gas i bježimo od kiše.
Spomenuto bježanje od kiše stvarno je postalo baš takovo, oblaci iza nas, nevrijeme u okolici Karlovca a mi doslovce ne stajemo ni da bi se uslikali, imao sam osjećaj da ako stanem na dvije minute da ću bit usred oblaka. Naravno i to se ostvarilo, uletili smo u takav prolom oblaka da je na autocesti ZGB-SPLIT bilo nekoliko centimetara kiše, vizir kroz koji ne vidim gdje vozim, promočena jakna, mokre hlače do gaća kao i patike i čarape a jedino što sam vidio su zadnje maglenke od tiguana koji se vozio 40km/h na sat ispred nas. Vidljivost nula.
Interesantno ali kako se suvozačica sakrila iza mene ona je pokisnula samo po patikama - još ne znam kako je noge uspjela sačuvat suhe.
10km proloma je prošlo i opet ful gas do prvog stajanja.
Ovdje se sušila moja jakna
pored vidite i tiguana( nije izdržao xD ) al moje belo prdekalo zato je
Prije samog polaska iz Osijeka draga mi je rekla :"ljubavi ponesi si rezervne hlače i gaće, što ćeš ako te opere kiša" na što sam joj udovoljio odgovorom :"di vidiš jebenu kišu, vani je 500 stupnjeva" i tako dolazimo do dijela gdje ja ne mogu doslovce mokar do gaća nastavit vozit.
Na ovom stajalištu
postoji mali restorančić, u čijem sam wc-u skužio ono sušilo za ruke koje viđamo po cinestaru, evo i link (a znam zasto sam stavio link slike)
http://www.veltia.hr/reference/otiđoh u wc, skinem hlače i umetnem u sušilo, par minuta i hlače suhe, skinem gaće, obučem hlače, osušim gaće, skinem hlače, obućem gaće i obučem hlače taaadaam
čarape i patike osušile su se pod onim škrgama od motora dolje kod potkoljenica što se mogu otvorit da griju.Dakle prvo neugodno iskustvo na putu, a neću ni lagat, s obzirom kako je jako nevrijeme bilo a i da iza sebe vozim zaručnicu malo sam se uplašio ovog putovanja po prvi put. ( činilo se tako bezopasno i jednostavno za amatara )
Već sam prestao imalo uživat u vožnji i samo gledao kako što prije do mora, evo nas i na posljednjem stajanju prije Biograda, nekih 100km od istoga
Naravno na moru sve lijepo i krasno, posvuda sunce i nikome nije jasna moja siva i kisela faca, stigli smo i na odredište udaljeno cca 590km, put me je izašao 140kn gorivo i 70 cestarina (od ZGB do BIG n/m). parkirao motor pred apartman i ovjekovječio(dok opet slučajno ne pobrišem slike)