dali ste ikada mrzili auto?
Razmisljam malo o curinom autu i iskreno iz dna duse ga mrzim.
Radi se od 2008 godiste Mini Cooper automatik.
Jucer sam vozio auto i sveukupno napravio 230km
I auto je odlucio krepat usred ceste.
No nije da se zalim radi toga ili zbog tog sto u 3 godine pola gumbi s armature popadalo ili to sta je auto katastrofalno dizajniran gdje da si pogledam brzinu moram gledat gdje je u svakom normalnom autu ventilator.
Auto sada imam "srece" jurcat preko 3 godine i mogu iskreno reci
da je to jedna od najlosijih kanti za smece na 4 kotaca u koje sam ikada sjeo
a imao sam srecu vozit trabanta.
Auto od prvog dana stvara same probleme. Sve je pocelo oko 2 tjedna nakon kupnje u 11 mjesecu kada auto nije zelio paliti pri temperaturiama ispod +5C. Razlog tome je greska u softweru koji iz X razloga ne obogacuje smjesu na temperaturama ispod +5C sto znaci ako ostavite auto vani upalit ga necete. Razgovarao sam s servisom i objasnili su mi kako gotovo cijela serija ima isti problem te kako svaki auto koji dobe minimum 2-3 puta imaju u servisu prije nego sto smiju zatraziti novu centralinu koja to obavlja na propisan nacin te mi je majstor pokazao kako se pali auto s upaljacem tehnikom vadenja senzora temperature i zagrijavanjem upaljacem senzora i tada upalis auto. Interesantna metoda za 20000e hrpu g#vn# pogotovo novu hrpu g#vn#. Nakon oko 3 mjeseca i oko 5 ili 6 posjeta ovlastenom servisu otklonjen je problem te je auto konacno i palio dok smo to htjeli.
Te nije bilo nikakvih vecih problema do sredine sedmog mjeseca kada je raden redovni servis na 10000km i sve uz to popracenno stelanje i mjenjanje.
Znaci svjecice, ulje filteri, kontrola ventila, ulje getribe te prekontroliravanje klime. Te je auto bio spreman za sljedece kilometre no to nije bio slucaj. S obzirom da je bilo ljeto odlucili smo skupa stavit sicu te otic na more na 3 dana u istru. Naovarili auto s gepekom za 3 dana sto su bile 2 sportske torbe i oko ceker i pol hrane i pica. Te sam dodatno prekontrolirao sve na autu (dolijao ulja, prekontrolirao filtere, dolijao vode u kiler, tek za pranje stakla sve sve sve) Vozili smo ukupno 389km od moje kuce do vikendice na moru u jednom smjeru. Prvo sto smo uocili je da auto trosi 2.6l prosjecno vise nego sto je napisano kao prosjecna potrosnja na cesti al se nisam previse zamarao jer bili smo dvojica imali gepeka a i vjetar je dosta opirao. Neugodno iznenadenje je tek sljedilo dok smo stigli na odmoriste vrata jadrana pokraj rijeke. Skinuo sam se s ceste da se odmorim i protegnem malo od voznje a ni njoj nije bilo vec ugodno pa smo se malo prosetali pojeli i spremili se za zavrsnu etapu. No autu se i nije bas dalo. Nakon paljenja automobila auto se je poceo nadprosjecno tresti i ruziti odmah samm ga ugasio i otvorio haubu i nista. Pregledavao sam sve remene i ponovno upalio i cuo lupanje iz motora. ugasio sam ga i isao prekontrolirati stanje ulja. Auto je na relaciji varazdin rijeka pogutnuo 9 deci ulja. Nalijao sam mu skoro cijelu piksu. I polako nastavio voznju. Dosli smo na more prvo sve raspakirali i kako nisam imao nikakvog alata nisam ni mogao nista uciniti s autom osim doljevati ga. Finalna racunica nesto ispod 500km sam napravio u tih par dana znaci voznja na more + kojih 100km po gradu i okolici na razgledavanje 1.3l ulja 10W40.
Stvarno zgodna brojkica. Kada smo isli doma stali smo par puta te sam doljevao ulje da ne radi masina na suho i isto opet popio 8 i pol deci ulja do doma. ISao sam na servis odma sljedeci dan gdje mi je "visoko kompetentni" serviser objasnjavao kako je to normalno i da ta serija trosi i do 1.6l na 1000km i da je to sve normalno. Nakon vlastorucnog servisa i radenje polugeneralke uspio sam auto dopeljat na potrosnju od 3 deci na 1000km te otpisao ikakve servise na ovlastenim servisima i sl.
Evo to je bila jedna od predivnih kratkih prica pod naslovom "ja i kanta u plavom na 4 kotaca"
te u sljedece 2 godine auto neprestalno se kvario te smo imali konstantno problema s njim.
U 3 godine je na tom autu radeno:
- izmjena ispusnih ventila zbog pregrijavanja
- izmjena karika
- uredivanje glave
- zamjena 2 centraline
- zamjena propisalog dihtunga glave
- izmjena pola lampica u armaturi automobila
- izmjena lambda sonde
- izmjena termostata 4 ili 5 puta
Malo je to puno ako se razmisli da auto danas ima 31000km i da je redovno servisiran i odrzavan.
Danas je opet krepo i iskreno razmisljam dal da ubacim cik u tank i da mu ponudim vikinski pogreb na gorecem camcu.
Jer iskreno nemam vise zivaca za taj auto.