Općenito > Propisi
tehnički (auspuh)
robert:
pa naravno da je korisnik kriv ali ti i ja smo još uvjek moderatori i moramo uputit na moguće posljedice!
bar ja to smatram našom dužnosti :dontknow:
ivanm:
samo serijski spuh ima zvuk u zakonskim okvirima buke.. svaki aftermarket spuh je bučniji (bez db killera).. ako za određeni model motora maksimalna buka iznosi npr 87db, i aftermarket spuh mora imati takav certifikat, u protivnom se ne smije voziti na cesti.. pola dijelova koje mi ugrađujemo u motore i skutere je "not for road", počevši od običnog malossi gusa pa na dalje..
3alfa3:
--- Citat: ivanm - 12 Srpanj, 2011, 16:15:26 ---samo serijski spuh ima zvuk u zakonskim okvirima buke.. svaki aftermarket spuh je bučniji (bez db killera).. ako za određeni model motora maksimalna buka iznosi npr 87db, i aftermarket spuh mora imati takav certifikat, u protivnom se ne smije voziti na cesti.. pola dijelova koje mi ugrađujemo u motore i skutere je "not for road", počevši od običnog malossi gusa pa na dalje..
--- Kraj citata ---
Ima i "sive zone".
Na primejr, moj spuh sa db killerom je u HR ilegalan, a u EU nije. Radi se o tome da je u EU tolerancija 5db, a kod nas 3db.
A svakih 3db je buka duplo glasnija, pa ti vidi koja je to razlika zbog samo 2db. 700kn kazne, izvanredni tehnicki od nekih 500kn i brdo vremena za potrosit dok ne dodjes do tablica. A bilo je ljudi koji su muku mucili naci stanicu za tehnicki koja im je htjela izmjerit buku pa nisu mogli doc do tablice ni kad su htjeli sve to platit.
btw, svaka stanica za teh,. pregled bi morala imat bazdaren fonometar i koristiti ga, al eto - u HR je sve moguce
Bokygs:
Trebale bi imati,ali npr. kod nas u Gospicu nemaju i mozes proci tehnicki sa bilo kojim otvorenim auspuhom,vazno je samo da ga imas :rofl1: ,a policija isto uopce ne gleda na to :)
Biker(ss):
tekkno traži neku dobru špagu na tehnićkom...a to s murijom mislim da te nebi trebali nista pitati..motor ko motor je glasan...šta on ima s time boli ga qrc...samo pored murije smanjiš gas. Šta je s onim motorčinama od 1000ccm koji grme ko blesavi, a imaju serijski ispuh. Muljaj da ti je mama vozila skuter da je pala na auspuh i probila ga te je ko polovni kupila taj...sto da ti kazem...
Samo mene zanima kako i auti prođu bez problema ma koliko god grme. Moj frend ima Opel Tigru...brutala sređena i sad s dobrom vezom je prošao regu skinuvši samo prednjiu branik, a trebao je skidat prednji branik,haubu,šajbe,pragove...sad ce i atest proci preko tog covjeka. btw inaće ima full protoćnu cijev i murija mu niš ne sere za grmljavinu...na tehnickom prolazi jer si je kod tokara dao izradit da se cijev i katalizator daju mjenjati.
Cemu onda toliko muke oko jedog dvokotaca kad mogu i auti... :angry9:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju