Općenito > Propisi
tehnički (auspuh)
3alfa3:
--- Citat: Biker(ss) - 14 Srpanj, 2011, 09:50:58 ---Šta je s onim motorčinama od 1000ccm koji grme ko blesavi, a imaju serijski ispuh.
--- Kraj citata ---
Oni imaju isto plocicu na kojoj pise koliku buku na kojim okretajima smiju imat, a to je puno vise nego kod skutera tako da su sa serijskim spuhom sigurno legalni. Recimo, ako ti imas 85db dozvoljeno, a oni 95-100 onda je to razlika nebo i zemlja jer svakih 3db je buka duplo jaca. Konkretno, moj motor smije imat 96db@5250 okr sto bi bilo 3 do 5 puta glasnije od onoga sto skuter smije imat, mozda i vise. Sa serijskim je oko 93db, a sa spuhom kojeg trenutno imam je 100db i razlika je ogromna - reko bi barem 3 puta glasniji.
Sad, ako stavis rezo spuh, sigurno si bitno pojacao buku, a i serijski spuh je prilicno blizu limitu tako da rezo spuhovi na skuterima sigurno nisu po tom pitanju legalni osim ako imaju sve blokade, a i onda je upitno da li su legalni jer u EU je tolerancija 5db, a kod nas 3db
ivanm:
a koliko db ima sa leovinceom na 10000okr ;D
3alfa3:
--- Citat: ivanm - 14 Srpanj, 2011, 10:19:18 ---a koliko db ima sa leovinceom na 10000okr ;D
--- Kraj citata ---
Pretpostavljam izmedju 110 i 120, ali to je nebitno jer mjeri se samo na okretajima koji su pola od onih gdje se razvija najveca snaga
robert:
a kako mjere okretaje ako ja nemam obrtaljku na skuteru?
3alfa3:
--- Citat: robert - 14 Srpanj, 2011, 10:24:05 ---a kako mjere okretaje ako ja nemam obrtaljku na skuteru?
--- Kraj citata ---
Ako je vozilo ni kao novo nema, onda uopce ne mjere (iako bi to lagano mogli izmjerit - kao sto mjere na autima recimo kad rade ekotest). Ako je vozilo imalo kao novo obrtaljku, a trenutno je nema ili je neispravna - iskljuce te iz prometa.
Takva je praksa kad su akcije mjerenja buke. A na tehnickom pregledu covjek po slobodnoj procjeni procijeni da je skut preglasan i onda ide mjerit, a tamo ima nacina kako ce izmjerit broj okretaja i to je to
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju