čekaj, evo ti pikčr :
malo sam se zaj#bo, nisam znao točno napamet,ali blizu 10.5 bara je....to je standardni cilindar od SR-150 sa klipom i karikama od kojih 8000km. Da je sve novo brijem da bi bilo blizu ili čak točno 11 bara.
Na mitu sam zmjerio tlak od 13 bara, a komp omjer mi je bio oko 13,1:1.
Ja neznam kak si ti to mjerio ali 7 bara tlak je premali tlak i to je zapravo "mrtav" motor. Ili si krivo mjerio ili ti je engine bio u banani. Nešta od toga sigurno je u pitanju.
Uostalom kompresijski omjer bi se trebao izmjerit točno, a ne govorit tvorničke podatke jer oni nisu nikad točni, to su samo prosječne specifikacije koje vjerujte imaju jako velike tolerancije ! I onda se ide mjerit tlak s uređajem. Kompresijski omjer ovisi i od dihtunga pod cilindrom, tak da šta je on deblji tlak je manji, a isto tak i kompresijski omjer je manji šta je zapravo i logično.
Ova moja mjerenja su sigurno točna jer sam ja mjerio kompresijski omjer sa špricom , i onda mjerio tlak s uređajem. Ništa nije iz nekih aprilia manuala ili promotivnih listića, većina informacija tamo je kriva i beskorisna. Mislite da s njima da proizvodit dijelove u točnim specifikacijama koje navode ? da, moš mislit..... to se odlije , poravna i vozi bok. Tvoj susjed će dobit cilindar visok 90.5mm, a tvoj će biti 90.8mm i eto ti razlike, nedo bog da se upari s malo duljom klipčnjačom, klipom...na kraju krajeva razlika u samom squishu može biti 1mm ( šta i je njihova tolerancija, a brojeve sam karikirao da me nebi netko hvatao za riječ ), a ti to neznaš jer si kupio "isti" motor.
I to je zapravo i sva ona fama oko toga da će 5 istih motora, jedan ići bolje od drugih. Ima jednostavno uparene dijelove s točnijim tolerancama. Zato kad se nešta slaže uvijek se dva puta mjeri, jednom reže i nikad se ne pouzdat u tvorničke podatke , pogotovo za dijelove dvotaktnih motora.