Općenito > Generalno o skuterima

promjer kotača vs. širina gume i stabilnost skutera

<< < (15/18) > >>

steeef:
pa sigurno da ima i to veze,da..
nije sve samo crno il bijelo,puno faktora utjece na sve skupa

Tomi_ZG:
Usporedba gripa dvokotača od 100 kila i lokomotive od 50 tona  :omfg:

KarloDelPontiac:
Možeš se ti, Tomek, hvatat za glavu koliko oš, ali princip je vrlo sličan, radi se o trenju. Kada imaš neku neduomicu, najbolje je otiči u krajnost na jednu stranu i u krajnost na drugu jer je tako lakše uočljiviji odgovor. Ali, ako ti imaš IQ 150 i više, oprosti što sam uopće pisao, ovo je bilo na razini prosječnih ljudi poput mene. Uz takav IQ, koji posjeduješ, bi trebao znati da je bolje šutiti ako nemaš što pametno za reći, nego pokušavati ismijavati druge ljude, koji ti se čak niti ne obraćaju.

@steeef
da, skuter je specifičan zbog tog naginjanja, ali vjerujem da je opet površina prijanjanja ( ne ulazim u kvalitetu gume, šaru i ostalo što sigurno utječe) bitna za ostvarivanje trenja...  ne znam, ne tvrdim ništa decidirano, nisam siguran jer ima uvijek dva mišljenja o tome, a nekada su mi argumenti logični za obje solucije...

Corector:
Probao kemijati, ali u svrhu boljeg startanja zbog manjeg promjera kotaca, osjeti se startnost za OSKARA :icon_biggrin:

Prednja 120/70-12
Zadnja 130/70-12 zamjenjena dimenzijom kao prednja.

Dojmovi, zaustavni put je puno duzi, pogotovo ako je zadnji kotac izbaceniji pa nije opterecen kao onaj pod dupetom, onda uza guma blokira puno ranije, jednostavno nemos stat kao sa 130-tkom.

Kad vozim skuter s uskim gumama recimo 100-tka naprijed, naspram 120, ne mozes stati da si bog dragi ako imas isti tempo voznje, moras puno ranije i manjim intezitetom kociti, dakle zaustavni put je dulji. Full uske gume blokiraju da jedva osjetis silu kocenja a vec zablokiraju. Dok recimo 120 izbija pluca.
Naravno, ovisi raspored mase, kut vilice, ali na skuteru uza guma ne drzi vodu, jer nemas toliko mase da je opteretis, tako da ti preostaje ici u sirinu.

Nedostatci sirih guma jesu sporija reakcija i teze prebacivanje skutera, ali kad uhvatis putanju zavoja, bolje, stabilnije drzi.
Dok usku gumu prebacujes lijevo desno s lakocom, ali u zavojima "pleses" jer skuter nije miran kao onaj sa sirim gumama.

steeef:
svaka rasprava je dobra dok se raspravlja vezano na temu i argumentirano...
usporedba lokomotive i skutera nije baš mjerodavna za temu..al kad si ju već načel,proklizava i lokomotiva,kak kod naglog startanja tak pogotovo i kod kočenja..neke su imale čak spremnike pijeska kojeg su sipale po tračnicama radi bolje trakcije,tak da ponavljam,nikad nije sve samo crno ili bijelo..

al kad se krene analizirat nečija inteligencija,iq pa krenu teže riječi,e onda jebeš i teme i rasprave i forum..
fakat mi je već na k**ra* došlo da na skuter forumu moreš pročitat svakakvih pi*darija a najmanje onih vezanih na otvorenu temu i vezano svrsi foruma..
90% njih bi trebalo pit neke pripravke za smirenje jer čim je neko kontra njihovim mišljenja odma se popizdi i dižu tenzije..
odavno nema volje ni komentirat ni odgovarat zbog ovakvih stvari..još malo i sam sebi bum dal trajnu bann :zubo:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju