Općenito > Generalno o skuterima

promjer kotača vs. širina gume i stabilnost skutera

<< < (16/18) > >>

KarloDelPontiac:
Volim raspravu, i u razgovorima i davanju primjera iz prakse uz uvijek prisutnu teoriju sam savladao više "problema" u mehanici, elektrici  i ostalim stvarima nego što će neki ovdje na forumu uopće i ćuti.. motore vozim otkada je izašao APN6 ( jer sam si ga kupio kada je tek stigao, u OMO, Metaliji commerce u Vlaškoj), znači dosta davno i uvijek sam bio za kvalitetan razgovor, bez obzira jesam li, na kraju, ispao u pravu ili krivu... čovjek se uči dok je živ i na kraju umre bedast, tako kažu, znači nitko nije toliko pametan da ne bi mogao nešto naučiti. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati, tako kažu.  A tko je tu mjerodavan da me ismijava jer sam nešto rekao, pitao? Jer sam kao primjer krajnosti spomenuo lokomotivu??? Ukoliko je MS forum zatvoreno društvo 10, 15 ljudi koji se osobno poznaju, a ovo im je kanal za chat, ja ću se povući, nije to problem. Ako nije, onda ću pisati i dalje. A ako netko misli da nešto nisam dobro napisao, usporedio ili možda čak nekoga uvrijedio, neka mi to kaže, naravno da nije problem. Ali nije u redu da se itko "hvata za glavu" i pokušava me ismijavati. O dotičnom čak imam i dobro mišljenje, koliko sam ga mogao steći na forumu, i zbilja ne vidim potrebu za ismijavanjem.
U pravu si da se ovdje piše o svakakvim glupostima, od auto radija ( kojeg još ni jednog nisam vidio na skuteru), što se gleda na TV, koje filmovi su IN ili čak da se piše na ćirilici tek toliko da se uopće piše, ali ono što me ne zanima niti ne gledam, a u usporedbi s time prijanjanje guma mi se čini kao bliska tema za skutere

Znam da su se neki povukli s ovog foruma zbog neprijateljskih stavova, a sad nazirem i kako do toga dolazi..

Tomi_ZG:

--- Citat: steeef - 17 Siječanj, 2017, 14:16:40 ---90% njih bi trebalo pit neke pripravke za smirenje jer čim je neko kontra njihovim mišljenja odma se popizdi i dižu tenzije..
odavno nema volje ni komentirat ni odgovarat zbog ovakvih stvari..još malo i sam sebi bum dal trajnu bann :zubo:

--- Kraj citata ---
Nakon dugo vremena jedan pametan post

Inače ovo je forum,može se pisat i onima koji ti se ne obračaju,jer ponavljam ovo je forum,nije birtija s odvojenim ekipama(mada ponekad i je  ;D),kom to ne paše nije na forumu,može i meni neko kontru bacit meni to ne smeta,bilo bi i bolje da ima više ljudi sa stavom i mudima,a ja nisam nikoga vrijeđao,takve stvari ne rješavam preko tipkovnice,a i kad vrijeđam puno grđe zvuči  ;D

I nisam ismijavao,to je bila reakcija,kaj na umu to na drumu,majkemi da je to Štef napisao 6 facepalma bi mu roknuo  ;D tak da nhf

zrakoplovac:
Dobra tematika za raspravu...
Ono kaj nas u pučkoj skoli uče da trenje ne ovisi o površini (svako se sjeća tog pokusa iz fizike) i nije baš točno... Itekak ovisi o stanju površine, a i veličini gazne površine gledano na nekoj mikro razini. Za grubi primjer da lakse shvatite o čem pricam, ponašanje 17 cola slik i cross guma na blatu-sve vam je jasno koja ima znacajnu prednost, a pritisak gazne površine je isti (dakle ipak nije potpuno tocno da trenje ne ovisi o površini).
kak štef veli, veća i šira guma-bolji grip kaj je i logično, jer veća guma vecom površinom gazi podlogu...
A sad kaj se tiče većih i manjih kotača, bolji grip imaju veći kotači, ali gube na agilnosti upravo zbog većeg žiroskopskog momenta spram manjih kotača gledano pri istoj brzini, tj teže im je poremetit os kretanja...
Manji kotač, slablji grip-agilniji, veći kotač-sve kontra za istu širinu/visinu/profil gume... Ali opet nije sve tak crno bijelo, puno više parametara tu igra ulogu, ovo je samo ugrubo...

P.S. Forum je zadnjih godinu dana sveden samo na provokacije i podcjenjivanja, i svi sve znaju, a rijetko ko zna kakav problem rijesit, cast izuzecima :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

steeef:
@ karlo, vjerojatno si me krivo shvatil..nisam ja tebe prozival,općenito sam pisal..
tomi se čudil usporedbi,pa si ti krenul u razjašnjavanja i sad ko domino efekt ja pišem i dalje gluposti :zubo:

ako se uspoređuje širina guma na skuteru,onda usporedit ju sa auto gumom i slično nema smisla..
em su fizički različite,em djeluju drugačije sile i fizika na 2 kotača naspram 4 ili više..zato je neko stisnul facepalm  :icon_biggrin:

ali,kak smo već rekli,puno tu faktora igra ulogu da bi se jednostavno moglo samo reć da je bolja šira ili pak uža guma..

btw,ja otvorim temu u tuningu o glavi i kitu from malossi,a tomi odma neke cifre spominje i kolko kaj košta..trebal sam mu stisnut :omfg: x800  :toothy9:

Corector:
Zaboravih da ima smisla po zimi, uza guma bolje ide po snijegu jer lakse savladava otpore koji nastaju ispred gume od nakupina snijega, dok sira jednostavno ne moze savladati otpor i sirinu stupca snijega koji se stvara ispred.

Tko voli blanjat, zna o cemu pricam :D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju