Tehnički kutak > Tuning skutera
Gilera NEXUS 500ie - Modifikacija u Turbo 500ie
scooter-manijak:
E pa ljudi otoplilo je i vreme je da se nesto radi.za otprilike 15 dana planiram da postavljam turbo.u pitanju je probna verzija tako da na estetiku necu toliko obracati paznju.u poslednjih 2 meseca koliko sam istrazivao po internetu saznao sam mnogo vise nego sto sam znao.do sada nikad nisam imao posla sa turbinama tako da nisam bio upoznat sa svim poteskocama koje bi se mogle pojaviti prilikom montaze turbine....saznao sam sledece...da turbine za benzinske i dizel motore nisu iste.mada isto izgledaju spolja gledano.razlika je u delu koji pokrecu izduvni gasovi.kod benzinca je mnogo veca temperatura izduvnih gasova tako da je verovatno mnogo kvalitetnije odradjen ulazni deo turbine i lopatice koji izduvni gasovi okrecu.jos jedan podatak je da lopatice nisu isto zakrivljene kod benzinskog i kod dizel motora. e to je jedan veliki minus za mene!!!!Niko mi to nije mogao reci i slucajno sam to saznao u poslednji momenat na stranim forumima.a taman sam napravio adaptere da kacenje turbine na motor.problemi koji su mi odvlacili puno vremena su kako smanjiti stepen kompresije sa 13 na 8.ideja je bila da podbacim pod cilindar aluminijumsku plocu od par milimetara tako da bi podigao cilindar i glavu i samim tim smanjio stepen kompresije.na netu sam pronasao formule kako izracunati i koliko treba podbaciti itd.opet problem.moj motor ima lanac.kad podignem cilindar i klip za par milimetara prezupcicu lanac i samim tim doveti motor u pred paljenje.onda bi trebao praviti drugi lancanik za brebastu .itd itd.posle duzeg razmisljanja sam sa setio sledece stvari a to je da bi mogao nastelovati turbinu na manji pritisak ako je to moguce i samim tim izbeci sva ta zezanja.planiram ovih dana da uzmem turbinu od smarta i tu opet ima problema.zajedno je sa izduvnom granom izjedna.treba seci granu i smisliti kako to nakaciti.hmm problema.posto moj motor nema map senzor radim sa drugarom na projektu jednog modula koji ce meriti pritisak i regulisati dodatno ubrizgavanje itd itd. nemojte misliti da sam zaboravio na ovaj post a niti da cu odustati od ovog pokusaja.svakim danom saznam i otkrijem nesto vise i mislim da cu ovo realizovati uskoro.ali za neke stvari je potrebno vreme..poz i vidimo se.scooter-manijak :icon_thumright:
ZIGI:
Bice to super masina:icon_thumright::puno srece u daljem radu! :headbang:
master_o_fight:
--- Citat: ZIGI - 07 Svibanj, 2008, 01:47:59 ---Bice to super masina :icon_thumright:puno srece u daljem radu! :headbang:
--- Kraj citata ---
potpis :happy3:
vuk:
a da probaš stavit malo kraću klipnjaću, tako bi isto smanjio kompresiju
Jandro:
--- Citat: vuk - 07 Svibanj, 2008, 22:56:30 ---a da probaš stavit malo kraću klipnjaću, tako bi isto smanjio kompresiju
--- Kraj citata ---
je, a gdje da ju nabavi?
pitanje jel uopće i postoji?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju