Da malo dignem temu svojim iskustvom.. nisam vidio nigdje pisani podatak za "šarafiti" ili "ne šaratifi" mjerač ulja kod kineza, ali po mojem iskustvu je Jog u pravu..
Htio sam zamjeniti ulje na svom kinezu 125cc, koji je do tada radio kao urica., Napravio sve kako je trebalo i nalio 10W30 točno do vrha max na zašarafljeni mjerač. Upalio pilu, pustio na leru da procirkulira ulje pa još malo duže i probao gas.. kad ono nešto struže iz motora....struže, melje, tko će ga znati točno što... i to sa desne strane, taman negdje kod magneta. Sve sam prekontrolirao da li sam dobro napravio i sve je bilo ok.. probao sam i ulje 10W40, ali isti klinac.
Pomislio sam da mi je prošli vlasnik prodao skuter sa nekim aditivom u mašini koji je prikrivao loše stanje motora, pa da je svježe ulje, bez nekog aditiva, pomoglo da se to čuje... pop**** sam, i mislio koji k*** sam uopće mijenjao ulje.... uglavnom, da skratim, kupio sam novi bendix, novi mali lanac, novu uljnu pumpu i to sve zamijenio ( jer je, po zvuku, jedino to dolazilo u obzir da je u kvaru), opet natočio ulje, da bi se zvuk i dalje čuo, ništa manje nego prije... bem ti i skuter i motore, bacio sam lovu na dijelove, nahebo se i napravio ništa... htio sam baciti cijelu mašinu u Savu.... onda sam pročitao što je Jog pisao za štapić i natočio do max sa NEZAŠARAFLJENIM mjeračem i gle čuda, zvuk je nestao... otada sam napravio oko 1.600km, zvuku više ni traga...
@ Jog, btw, kada se govori o okretajima kineza, svi govorite da se vrti do 6.000 -6.500 okretaja i kao za to je dobro bilo kakvo ulje, ali moj se vrti na 8.500 - 9.000 okretaja, da li i dalje onda vrijedi da može bilo koje ulje u motor?