Tehnički kutak > Napravi sam
zamjena ulja na baotijanu i ostalim 4t skuterima
chupa206:
ma daj, kakvo god ulje da staviš neće biti problema... glavno da je 10w40 ili 15w40
KarloDelPontiac:
Da malo dignem temu svojim iskustvom.. nisam vidio nigdje pisani podatak za "šarafiti" ili "ne šaratifi" mjerač ulja kod kineza, ali po mojem iskustvu je Jog u pravu..
Htio sam zamjeniti ulje na svom kinezu 125cc, koji je do tada radio kao urica., Napravio sve kako je trebalo i nalio 10W30 točno do vrha max na zašarafljeni mjerač. Upalio pilu, pustio na leru da procirkulira ulje pa još malo duže i probao gas.. kad ono nešto struže iz motora....struže, melje, tko će ga znati točno što... i to sa desne strane, taman negdje kod magneta. Sve sam prekontrolirao da li sam dobro napravio i sve je bilo ok.. probao sam i ulje 10W40, ali isti klinac.
Pomislio sam da mi je prošli vlasnik prodao skuter sa nekim aditivom u mašini koji je prikrivao loše stanje motora, pa da je svježe ulje, bez nekog aditiva, pomoglo da se to čuje... pop**** sam, i mislio koji k*** sam uopće mijenjao ulje.... uglavnom, da skratim, kupio sam novi bendix, novi mali lanac, novu uljnu pumpu i to sve zamijenio ( jer je, po zvuku, jedino to dolazilo u obzir da je u kvaru), opet natočio ulje, da bi se zvuk i dalje čuo, ništa manje nego prije... bem ti i skuter i motore, bacio sam lovu na dijelove, nahebo se i napravio ništa... htio sam baciti cijelu mašinu u Savu.... onda sam pročitao što je Jog pisao za štapić i natočio do max sa NEZAŠARAFLJENIM mjeračem i gle čuda, zvuk je nestao... otada sam napravio oko 1.600km, zvuku više ni traga...
@ Jog, btw, kada se govori o okretajima kineza, svi govorite da se vrti do 6.000 -6.500 okretaja i kao za to je dobro bilo kakvo ulje, ali moj se vrti na 8.500 - 9.000 okretaja, da li i dalje onda vrijedi da može bilo koje ulje u motor?
JogFromYamaha:
ako te tako muci kaj se vrti onda stavi ulje za motore iako po tvornickim specifikacijama ne zahtjevaju
al nece mu skodit
njemu je bitno da ulja ima jer se motor hladi cirkulacijom ulja
ako ga nema dosta onda masina pregrijava i nastaju problemi
Patr1k747:
evo citam temu , napravio sam 3000-4000 km i potrosio 1,5l ulja ( castrol power 1 racing 2t ) . Nekako mi se to puno cini . U pitanju aerox serijala s zxom.
Eto sad kupio mobil extra 2t polusintetiku pa cemo vidjeti na proljece kakvo ce se pokazati .
KarloDelPontiac:
oprosti, a kam ti stavljaš to ulje u 2T?
tu se pričalo o ulju za motor, a ti svoje sipaš u benzin... kako ne bi potrošio to ulje kada ga spaljuješ u cilindru?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju