Tehnički kutak > Tuning skutera
Ležajevi i sve o njima by Lageros
ivanm:
daj stavi koju fotku takvog događaja jer vrlo vrlo rijetko se događa...
KranjcicGoran46:
Nemam, proslo ljeto mi je to bilo i podrobilo sve, radilicu, klip cilindar :angry7:
nemam slika nazalost.
fatal1ty:
Apsolutno je nemoguće da dođe do 120°C temperatura u bloku,jer bi to značilo da je termo grupa i toplija,a to bi i prije nego šta se košuljica rastopi završilo zaribavanjem klipa i cilindra...da će ispasti kuglice sumnjam,jer konstrukcija kugličnog ležaja to onemogućava,unutarnji i vanjski prsten se jednostavno nemogu toliko razmaknuti,a pogotovo ne još kad su po vanjskom obodu opasani blokom u kojeg su uprešani.
Ležaj se može teoretski zagrijati na veću temperaturu od radne zbog nekog dodatnog trenja čiji je uzrok nestručna montaža i oštećivanje ležaja,premale tolerancije ili tvorničke greške obrada površina ležaja...a tko se želi igrati detektiva nek to radi,nije problem šta se sjebe ležaj,nego on za sobom nažalost povuče veliki kvar.Ako postoji problem s ležajem,što zbog montaže ili samog ležaja,to se odma osjeti i vidi/čuje....nakon kratkog rada motora sve se može zaključiti otprilike dali je ili nije uredu,a osobno nebi preporučio nikome montažu ležajeva bez da je prethodno to radio i nek potraži savjet iskusnijeg "nenasilnog" i strpljivog majstora koji mu nebu to nabio gore maljem.Ja sam oduvijek montirao grijanjem ležajeva u ulju s prethodnim centriranjem i balansiranjem radilice kod tokara i što se ležajeva tiče nijedan mi nije prosvirao prije nego šta sam ga zamjenio s novim.
Kamba:
...ja bi se samo ubacio u priču i rekao da je nemoguče da kuglica čitava izleti iz ležaja...jedino u djelovima odnosno zdrobljena.....a i da nekim slučajem izleti ostala bi pored radilice i ležaja jer nema mjesta da ode gore do klipa.....neču više ništ... :icon_thumright:
SRAD:
Mogu ispasti i da se ne zdrobe skroz, ovisno o dizajnu ležaja. Primjer na RS 125.
[privitak je izbrisao admin, stariji od 4godine]
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju