Tehnički kutak > Tuning skutera
Ležajevi i sve o njima by Lageros
3alfa3:
--- Citat: SRAD - 08 Studeni, 2010, 14:15:28 ---Samo jednim dijelom anulira potencijalnu štetu, jer ponekad i same kuglice pri havariji na visokim okretajima znaju ispasti.
--- Kraj citata ---
Nebi tvrdio, ali mislim da se to moze desit samo ako se smrve jer su prevelike da bi u komadu izletile.
Za test, izvadio sam poliamidni kavez i kuglice su se "grupirale" na hrpi, ali niej ih bilo moguce izvadit
--- Citat: ivanm - 08 Studeni, 2010, 14:20:37 ---meni je na zipu iz 2000. god pukla rešetka na tvornički ugrađenom NTN japan ležaju na 18000 pređenih km i to 8000 sa kitom i skuter je zacvikao u sekundi... sve kuglice su bile na mjestu, čak je i rešetka bila djelomično cijela, otpala su samo dva dijela i jedan od njih je završio pod klipom...
--- Kraj citata ---
ivanm:
nema šanse da ispadnu, kad je sklopljen blok, razmak među polutki radilice i bloka je max 2 mm..
lageros-zg:
--- Citat: SRAD - 08 Studeni, 2010, 14:15:28 ---Samo jednim dijelom anulira potencijalnu štetu, jer ponekad i same kuglice pri havariji na visokim okretajima znaju ispasti.
Kod svake ugradnje radilice i zatvaranja blokova je najbitnija aksijalna zračnost ležaja, u tom slučaju ležajevi nisu nategnuti i smanjena je mogučnost pregrijavanja.
--- Kraj citata ---
Da, to je točno, ima takvih slučaja, ali vrlo-vrlo rijetko, ali ako dođe do toga, to je definitivno prava havarija, jer uglavnom kuglice ostanu unutar košuljica zbog svojih gabarita, što znači, da ukoliko kuglice doista ispadnu van, to je onda totalna katastrofa i to znači da se dogodio poveći kuršlus i da je dosta elemenata povezano sa tim, a ne samo ležajevi, a možda je i ležaj negdje pukao i napravio toliko prostora da kuglica može ispasti van (npr)
SRAD:
--- Citat: 3alfa3 - 08 Studeni, 2010, 14:21:37 ---Nebi tvrdio, ali mislim da se to moze desit samo ako se smrve jer su prevelike da bi u komadu izletile.
Za test, izvadio sam poliamidni kavez i kuglice su se "grupirale" na hrpi, ali niej ih bilo moguce izvadit
--- Kraj citata ---
Da to sam i ja isprovao, ali kada su sve na grupi jedna na najširem dijelu može pod opterečenjem izaći, naravno teško je da se dogodi ali je moguće pogotovo na race setupima i ležajevima sa puno kuglica npr. ima slučajeva na 2T motociklima.
KranjcicGoran46:
--- Citat: ivanm - 08 Studeni, 2010, 14:27:28 ---nema šanse da ispadnu, kad je sklopljen blok, razmak među polutki radilice i bloka je max 2 mm..
--- Kraj citata ---
Ispadaju samo tako na Tpr i c16 samo tako na 12 i nesto okretaja :)
vec mi se dogodilo
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju