da je čok stalno uključen - skuter bi u leru radio na povišenim okretajima
čok se (koliko ja znam) ipak zablokira u poziciji u kojoj ne radi, pa zato skut otežano tj. bez davanja gasa, teško pali
Kad se uključi čok na ugrijani motor, skuter se počne gušiti i ugasi se. Tačno je da u većini slučajeva igla čoka zablokira, pa neće da pali na hladno, međutim može se desiti i da nema napajanja ili da je strujno kolo kod čoka u prekidu,ali mislim da je to rijeđe.
Kod gore opisanog kvara rekao bih da je ovaj drugi slučaj, pošto se na leru gasi, a pri paljenju mora dodavati gas.
Pošto sam skoro napravio ovaj ručni čok, još uvijek se privikavam na to koliko ga treba otvoriti kako bi svaki put palio „na zub“. Električni čok reaguje i na vanjsku temperaturu, tako da nije svejedno je li vani -10 ili +30C, odnosno igla se postavlja kod ispravnog čoka prilikom paljenja u optimalni položaj. Ako je čok previše otvoren na hladno, možda je malo paradoksalno, ali trebam dodati malo gasa da bi upalio motor.
U svakom slučaju važno je da motor upali bez natezanja, a dobro je to što se čok može zatvoriti nakon par sekundi i normalno krenuti u vožnju. Tako je sad ljeti, a u zimi ćemo vidjeti.
Mislim da je svaka prevelika potrošnja benzina na ovakav način štetna za motor, jer je omjer ulja u benzinu-smjesi mnogo manji, osim ako benzin negdje curi.
Bilo bi dobro odspojiti čok, provjeriti instrumentom ima li otpora na njemu, a sa druge strane dok motor radi vidjeti ima li napona za napajanje (po mogućnosti probati sa nekom malom sijalicom od 12V), u krajnjem slučaju probati staviti neki provjereni čok.