Evo i mene u rubrici skuter projekti iako ovo sto slijedi je trenutno daleko od projekta ali s vremenom bi se stvar trebala promijeniti.
Skuter je 2003. godina, 14tkm originalnih ( poznam bivseg vlasnika ) i motor je ocuvan vise manje. Pritom milsim na samu masinu, ramu i ovjes.
Plastike sam odmah odlucio prodati i nabaviti nove jer mi se boja nije sviđala. Nakon skidanja plastika jako sam se ugodno iznenadio. Rama, instalacije, sve sto se nalazi ispod plastika kao da je jučer izaslo iz tvornice. Na svim zicama i plastikama su jos uvijek naljepnice sa bar kodom, i serijskim brojevima. Sva crijeva su i dalje mekana i nisu tvrda kao kamen, nista nije ozuljano.
Plasticna posuda za rashladnu tekucinu je jos uvijek čisto bijela a nije zuta i oronula
Nakon skidanja plastika to bi ovako izgledalo
Jedine stvari koje na motoru nisu original su ova dva šarava koji drze auspuh i mali sarafic 8 koji drzi relej od alnasera. Sve , ali apsolutno sve je u originalnom stanju na motoru.
Prva modifikacija na koju sam se odlucio je bila zamjena poklopca glave. Umjesto plasticnog nabavio sam aluminijski.
Evo kako izgleda glava motora nakon sto se u rashladnom sistemu od prvoga dana koristio antifriz :
Bez dlake kamenca i iceg. Glava je skoro kao nova.
Evo kako izgleda unutrasnjost poklopca glave, i termostat nakon 14 tisuca kilometara ..
Termostat se doslovce sjaji a poklopac glave se samo obrise krpom i kao nov je.
A evo za razliku kako izgleda poklopac glave motora u cijem je rashladnom sistemu koristena obicna voda:
Evo samog poklopca..
Odlucio sam zamijeniti pikse i gumice na nosacu motora i centralni selen. Iako masinu netreba skidati za prvi dio posla ja sam ju ipak skinuo tako da sve lijepo pregledam i ocistim jer sam sa motorm napravio samo 1000km otkako sam ga uzeo. A i slijede daljnji radovi pa masina treba biti dolje.
Prvi puta na ovom motoru sam skinuo deklo. Kada sam otvorio, unutra sve nadprosjecno cisto i odrzavano. Po bloku i dijelovima prijenosa samo prasina od trosenja remena. Nigdje masnog i nekih cudnih tvari..
Iskoristio sam priliku da usporedim serijsko zvono za SP180 i Polini zvono za VXR
Oba pasu na primar od sp-a samo je unutarnji promjer drukciji za koju desetingu milimetra.
SP180 zvono
Polini VXR zvono
Koja razlika...tko bi rekao !?
Blokovi su dolje, prijenos vani pa sam sam sa krpicom i kistom pobrisao malo to izvana i iznutra prasinu od trosenja remena. Blokovi su netaknuti kao sto se vidi na slikama..
Imam sve potrebno za sklapanje prijenosa osim rolica novih i piksi koje idu u centralni selen. Dok to ne nabavim sve ovo stoji na mjestu..