Imao sam VXR-a vise manje slozenog i sada imam SP-a pa mislim da mogu reci ponesto vise o ta dva skutera.
Troskovi odrzavanja ta dva skutera u 20 tisuca kilometara su ovi:
VXR:
Računam da svakih 5 tisuca idu novo ulje, filter ulja i filter zraka to je 180x4=720 i filter zraka 4x35=140
Na 12 000 se mijenja remen ajmo reci da cemo na 20 000 promjeniti 2 remena tj 560x2=1120 ( cisto preventive radi )
Svjecicu mijenjamo jednom u 10 000 recimo Denso Iridium koja je 120kn. Dakle to je 240kn
Vezano za prijenos je diskutabilno jer oni koji voze Multivare klizače mijenjaju puno cesce nego oni koji imaju serijski variomat i rolice pa to puno vise dize cijenu odrzavanja kroz ovo razdoblje. Evo uzet cu svoj primjer, mijenjao sam klizače variomata svakih 7 tisuča i rolice isto tako. 35x3=105 i rolice 100x3=300.
Evo nakon 20 000km ta cifra komplet za VXR-a je: 2625 kn
SP:
Ulje neka trosi litru na recimo 1200km to je 17 litara ulja. Znaci 17x120=2040 ( Računam da se koristi neko kvalitetnije ulje za recimo 120kn )
Remen neka traje 10 000 i to je 2x350 za kevlar = 700
Svjecica neka se promjeni tri puta to je 105x3=315kn ( Denso Iridium )
Filter zraka 3x35=105
Rolice i klizači neka budu kaoi na vxr-u svakih 7 tisuca i to je 35x5=105 i rolice 100x3=300
Nakon 20 000km cifra za SP-a je : 3565
E sad, ovo je cisto u globalu govoreno. Znam da je meni remen na VXR-u drzao 18 tisuca km, na SP-u točim ulje za 100kn ( ne za 120 ) i tako ali uzeo sam računicu tako da sve bude sto je bilze servisnim intervalima i najbolje moguce opcije ( svjecica, ulje ) i neke stvari mozda budu preventive zamijenjene.
Budimo realni na vxr-u ce jedan remen prije proci 20 000 nego na sp-u tako da se tu da ustediti ali u globalu vidi se da je razlika u potrosnom materijalu puuno veca nego sto svi pricaju. Naravno kada nesto ode onda je VXR tek skuplji od SP-a iako nije pravilo, ovisno sto rikne.
U cijelu pricu nisam uracunao gume, kočione pločice i takve stvari jer prednje plocice su iste vise manje, zadnje su nesto skuplje kod vxr-a ali to je to u globalu.
Potrosnja kod VXR-a je 4.5 litre a kod SP-a 6l minimalno . Govorimo o voznji po gradu gdje su semafori svakih 300m jer znam da SP moze i manje trositi ali samo izvan grada ili u gradu gdje semafora nema toliko. Dakle VXR opet u prednosti..
Vozne osobine i to...
VXR 135kg , SP cca 115. VXR ima veci međuosovinski razmak i 2 amortizera i puno je udobniji za voziti kako za vozaca tako i kada je suvozac. Ne savija mu se rama kao na SP-u kada se voze dvoje i ne mijenjaju pikse na nosaču motora i slicne stvari.
Kada se sa VXR-a koji je teska krava pređe na SP-a ima se dojam kao da se vozi neka pedesetica koliko je lagan za upravljanje i poletan.
Na VXR-u se ne smrdi po ulju nego fino sve mirisljavo koliko moze bit dok na SP-u smrdis ko dimnjak.
Ubrzanje SP ima bolej dok VXR krajnju bolju.
Da bi se VXR vozio jednakom lakocom po zavojima rjesenje je Malossi vilica 450-1000€ nova. Tek onda VXR postaje ''suparnik'' SP-u po zavojima a sve bez toga nema sanse..
Po meni mana SP-a je sto na laganom gasu stalno '' troka '' i nemoze se lagano voziti kao VXR, bučniji je i to mi je glupo kad se negdje vozi navečer.
Sto se ticie stunta, nemoram opce govoriti koliko je serijski SP laksi i zabavniji od vxr-a . Govorimo samo o mogucnosti dizanja na zadnji itd iako onaj tko se nauči na VXR-u lakse vozi SP-a nego obrnuto posto VXR koči motorm pa za sve one koji su navikli na SP-u pumpat gas VXR ce biti koma.
Meni osobno je VXR puno stabilniji na zadnjem, ljepse se vozi jer mozes jednoliko drzati gas...mašina koči i mozes ga bacit brutalno puno preko vage i uopce netreba koristiti kočnicu pritom nego se on sam vrati dok na sp-u mozes vozit u vagi bez gasa 50 metara...
Stvar je osobnog izbora i svaki ima nesto zanimljivo.
Sto se tice tuninga svim anam je jasno da SP za 3000kn ulozenih ide ko raketa dok VXR da bi isao tako treba 1000€ a da ne govorim da vrh tjuniranog SP-a je za dvije klase od najjačeg VXR-a.
To je u globalu to. Meni je mozda zao sto sam uzeo SP-a samo zato sto smrdim po ulju kad se vozim i sto nemogu lagano vozit nego prducka stalno iako sve to padne u zaborav kad ga dignem na zadnji..