Lukica moj... Daleko je bočica boje od cijene izrade karbona i potrebnog truda da bi dobio nešto što valja. Čisto da ti to dočaram...
- Koristi se epoxy smola koja je po bočici od 0.7L oko 130kn, za metar kvadratni ti u jednom sloju ide cca 1.5L što su 2 bočice po sloju. Dakle oko 260kn samo epoxy a radi se u barem 2 sloja ako se radi dio samo od karbona.
Ako se samo presvlači postojeći dio, onda ti je dosta i 1 bočica ako znaš što radiš.
- kvadrat karbona kod nas je cca 350kn
- katalizator je 50kn
- rukavice su 20kom oko 30kn
- kistovi su od tanjih prema debljima u rangu od 7 do 30kn
- kemija za očistiti se je cca 50ak kn (aceton, benzin i ostale gluposti)
Da bi to ispalo kako spada, potrebna je vakumska peć koja košta, može se i bez nje ali karbon počne žutiti nakon nekog vremena i rezultat nije tako dobar
Obavezno nakon što se smola stvrdne, ide još jedan premaz i poliranje nakon toga. Ajmo reći da imaš polirku i da trebaš samo "ploče" i pastu. Opet te to ispada preko 100kn
Samim time, da bi samo prevukao nešto karbonom ti je potrebno minimalno 2 bočice smole + katalizator, 1m2 vlakana i ostali materijal što te u startu košta preko 800kn pa ti zajebi a lako se desi.
Ako pak ideš dio kompletan raditi od karbonskih vlakana onda se to radi kako spada jer to i je poanta karbona. Lagan, čvrst i trajan.
Tehnika je polaganja takva da svaki sloj ide unakrsno tj. pod 180stupnjeva na prijašnji sloj. Minimum 2 sloja i ode 2 kvadrata materijala.
Na to ide opet barem 4 bočice epoksija, smola za izradu kalupa koja košta 320kn, gelcoat koji te izađe preko 100kn i ostale sitnice koje sam gore nabrojao a onda Lukica moj ispadne debelih i mnogima nedostižnih 1900+kn.
Ako ti imaš 1900kn da kreneš u nešto u što nisi siguran da če ispasti kako spada. Svaka ti čast i je se povlačim iz rasprave.