Plin za smijanje, plin protiv bolova kod zubara, n2o ili ti popularni nitro. Jedina razlika između automotive nitra i medicinskog je dodatak u automotive koji spriječava ljude da ga zlorabe kao što smo to mi radili.
Naime, automotiv nitro ima dodatak kako bi znao da instalacija pušta, tj. da budem točniji, ima jaki miris ako pusti instalacija u autu. No ja i moja ekipa smo nabavili medicinski za naše aute, daleko jeftiniji i sponzoriran od strane dragog HZZOa.
Osobno sam "pucao" 75ks na motor od 135ks, sasvim dovoljno u auteku od 900kg.
Evo da vidiš kako to izgleda:
Sad da se vratim na tvoj post. Nitro se ispucava pri 1700bara minimuma, idealno oko 1900 a boca kad je puna onda ide do 2050bar. Boce od po 5, 7.5 ili 10kg.
Naravno, moja ekipa je imala 2 x 25kg boce u autu slaganom za 402 ravno. No to je sasvim druga priča.
Sam nitro NIJE eksplozivan, ne gori, i u malim količinama NIJE štetan. Posljedica ubrzigavanja nitra je oslobađanje dodatne molekule kisika iz kemijskog spoja n2o tako da na auspuh ide samo dušik (uz ostale nusprodukte izgaranja goriva).
Naravno, ono što se želi dobiti je:
- hlađenje cilindra
- više smjese u cilindru
- više snage
Nitro u manjim količinama NE šteti autu jer hladi ventile, klip i cilindar no u većim količinama je problematičan iz jednog jedinog razloga a to je činjenica da nitro ne daje konje toliko koliko daje MOMENT a zna se da moment ubrzava auto dok konjska snaga omogučuje veći top speed. Direktno vezano na to je činjenica da MOMENT trga klipnjače i tako si ekipa ubija aute. Obično klipnjača popusti prva i klip napravi kaos.
Sa novim elektronikama se to regulira ili preko dodatnih modula kao što sam ja imao ili preko standalon ECUa tipa VEMS, Megasquirt, sybele, motec ili tako dalje. Dakle, elektronika upravlja solenoidima koji se ugrađuju na lošije sisteme ili pulsoidama koje koristi WON aka "wizards of nos". NOS kao firma je razvikana no u PRO instalacijama se u 90% slučaja koristi baš WON, taj sistem sam imao i ja, sa minimax kontrolerom koji je progresivno kontrolirao onaj početni šut kako se klipnjače nebi spigale.
Inače, u pro drag utrkama se koristi nitrometan kao pogonsko gorivo VRLO VRLO visoke kalorijske vrijednosti i eksplozivnosti. Zašto to pišem? Zato što u takvim aplikacijama nitro hladi motor i omogučava početni spool motora i turbine prije drag utrke.
Bla, ima toga gro još a problem je što ljudi apsolutno ne razumiju što nitro je, kako se koristi i što se s njim dobije. Nažalost, naslušao sam se takvih gluposti da se mogu dugo dugo vremena smijati. Al ajde, nitko se nije rodio pametan.