Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari

SF3 LC

<< < (4/16) > >>

pajo:
još jednom sve pohvale pogotovo mariu i zokiju na odlično sređenom skuteru svaka čast baš mi se sviđa,i setup je za 10.nema bolje za svaki dan :notworthy: :notworthy: :notworthy:
malo ste štedili na slikama??

S.F. sf2:
svidja mi setup,ali dizajn novog speedfighta mi je  :angry7: stvarno mi previse vuče na čajnu,al jbg. stvar ukusa,al sve pohvale za trud  :headbang:

mmario73:
Ne znam odakle da počnem, svideo mi se SF3 a i radoznao sam za ovaj novi Pežo koncept... Sreo sam se sa agregatom već na Piti-nom Jet-u, ali sve nešto na brzinu juče-danas-sutra, vidim da je Zoki nakupovao brdo delova, a slabašno rezultate dobija pa smo se dogovorili da SF3 dođe kod mene na zimovanje. Andrej je svakako vozio kombi u njegovom pravcu te smo posle istovara robe koju je vozio spakovali Zox-ov SF3 i posle ogromnih karađorđevih šnicli sa kojim nas je Zox zakucao, da ne zaboravimo Kraljevo nikako, krenuli kući...

Mašina je kod mene par dana primala miris radionice i posle gužve iza novogodišnjih praznika, reših da krenem u rasklapanje..
pre svega sam se provozao jedan krug po dvorištu, i istanovio da se motor kotrlja...

Skinuo sam agregat sa karoserije i cilindar da prvo snimim stock porting situaciju i uverim se u stanje delova... Majstor pre mene je izvadio termostat, to je loš potez zimi jer se motor veoma teško greje, a štelovanje karburatora na hladno uglavnom kasnije kada se motor ugreje ne valja...

Klip je u ok stanju, vidi se da je tek razrađen, mada u cilindru postoji mali ris desno od izduvnog kanala, nadam se da neće smetati...

Na glavi se vidi da je smeša bila debela, prebogata gorivom, ulje nije loše, naslage nisu ozbiljne

Posle čišćenja i pranja sledi provera stock situacije, ne sviđa mi se squish u cilindru, deluje ogroman, na red dolazi uglomer i kontrola stock porting situacije

Velike dileme potekle su od postavke koji je hod ovoga motora, i nakon više unakrsnih telefoniranja sa Pitom, da mi prekopa tehničko uputsvo od jet-a, pošto mora pisati koji je hod, ustanovim da je malossi publikovao loš podatak o hodu klipa na ovom motoru 39,1...

Crveno zaokruženo u tablici odnosi se na ovaj tip malossi-ja koji se prodaje za SF3 odnosno koji je kod mene i koji i Pita vozi...

Pošto podatka nigde nema, reših da se bacim u merenje i dolazim do zaključka posle više merenja da je hod 40,3 ili 40,1.. evo mape i visine kanala, kao i otisak fabričkog cilindra.. Kasnije sam pronašao podatak da je hod 40mm , nisam mnogo pogrešio...

mmario73:
Sledi turpijanje cilindra, prvo je na redu izduvni kanal, doterao sam ugrubo mere koje sam želeo i odradio izlaz na 25mm koliko je i grana oba auspuha koja sam imao na raspolaganju...

Mereni ugao izlazi na 188 stepeni, to je za 10 stepeni više od fabričke situacije, ovi SPORT cilindri su agresivniji od istih za druge tipove motora, uglavnom su im izduvi na 165-170 stepeni.. Zašto je toliko fabrički ostavljen izduv saznajem mnogo kasnije...

Na red su došli prelivni, krenuo sam u širenje prema izduvnom kanalu, da bi sa površinom dobio više snage bez izmene ugla otvaranja, milina kroz ove tipove se ulazi 3mm frezerom kroz otvor prelivnih sa donje strane taman, na svim ostalim modelima se prelivni muljaju kroz radni prostor cilindra i rizik je veoma velik od iskakanja frezera ili kamena...

odradio sam i sastave, prvo frezerom, kasnije kamenom i sa dve različite gradacije rotacionih šmirgli

i na kraju ispolirao, ...

završene su i gornje ivice, uglovi primarnih i sekundarnih kanala postavljeni su različito, racing fora je provaljena od strane MZ-a 50 ih godina Kaden je bio stručnjak još tada...

Kako vidim ovde je i čelo klipa dobilo poliranje

Sledi još jedno merenje, provera kalkulacije, uzimanje otiska...

Došao je kraj još jednom danu

mmario73:
Nadalje mi se nije svideo ovaj squish koji ovde imam, ukupan squish mi je 1,1mm meren žicom, a publikovani kompresioni odnos od malossi-ja je 13,5:1 ima gore u tablici na nekojo slici.. Preostaje mi da premerim zapreminu kompresionog odnosa glave. Zamešao sam nešto benzina i ulja da bude dobro uočljiva tečnost...

zatim nalio u glavu 6cl tečnosti što iznosi 6ccm-a

Kada potopim klip u glavu pratim kliko čelo istisne tečnost, i ukoliko preliva znači da sam sipao više.. Postupak ponavljam dok ne pronađem pravu meru zapremine.. Ovo mi je prvo palo na pamet jer se od ove zapremine glave mora oduzeti zapremina koju čelo klipa praktično istisne iz glave

Posle ovoga sam opet uzeo da premerim squish tinol-žicom

Spremio sam dve debljine tinol-a od 1,5mm i od 3mm za svaki slučaj, počinjemo sa 1,5mm

debljina squish-a je 1,1mm potvrđeno

i potiče od squish-a u cilindru gde klip ne dolazi do ivice kada je u GMT već biva na rastojanju od 0,6mm

i squish-a u glavi koji je u ovom slučaju malossi-ja 0,5mm

ahh ne može smeta silikonska gumica, tačno se meri bez nje

paaa na kraju shvatih da ne može to tako moram kada merim potiskivanje tečnosti improvizovati squish cilindra koji je ovde 0,6mm, i poslužiću se nekim prešpan papirom koji nije toliko promočiv debljine 0,5mm...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju