Ja podržavam zakon, i nepušač sam, a sada ću objasniti moje viđenje:
Prvo, nemam ništa protiv pušača niti pušenja... I sam mogu zapaliti pokoju, nije problem...
Drugo, ovo nije ZABRANA pušenja. Puši koliko te volja kako te volja, ali kako nećeš pušit u bolnici, tako nećeš ni u kafiću. Sad će krenut svađe...
Ali:
Pre dugo se toleriralo i podilazilo pušačima u smislu da su navikli da je pod NORMALNO da je kafić vezan za cigaretu. NIJE! Kafić je mjesto di se pije kava. Samo, u našoj kulturi, još će puuuno vode proteći ispod savskog Mosta dok ljudi to ne shvate. Rekli bi, hebeš kafić bez cigarete, ali to je potpuno krivo razmišljanje... Hebiga, kad je!!!
Kao što je bilo normalno da se u restoranima pušilo, jer, ko je vidjeo poklopati dobru papicu, i onda ne zapaliti cigaru!!!???
E ali, sad se već navikli da nema majci pušenja u restoranima...
No, ajmo o pravima i demokraciji:
Ako netko uđe u kafić i opali bejzbol palicom nekog po glavi jel to u redu??? Ali ako netko puši i truje ljude oko sebe, to JE u redu, jelte???
Ako netko pije, nek pije, meni kao ni ljudima oko sebe ne smeta, ne dira, ne lupa, ne smrdi, ne truje, pije sve sam u svoja usta.... Ako se pijanac ustane i počne radit nered, ili takav sjedne u auto, policija i zakon to BRANE i zanju s njime... Ali pušač može bez problema smrditi okolo... Zaboli mene što je dim otrovan ili ne, ali me itekako dira što ne mogu disati, što me oči peku i što smrdim ko leš na suncu nakon 5 minuta u kafiću... Žalosno je samo što atkivni pušači NEMAJU više osjeta mirisa, pa ne osjete takve stvari... Ozbiljno, pušač tek 3-6 mjeseca NAKON što prestane puštiti, počne osjećati detalje, i recimo osjeti miris pušačkog automobila, ili odjeću nekog koje pušio prije 5 min...
E sad, ajmo po samopredjeljenju:
Kada bi u našoj balkanskoj državici, dali za opredjeljenje da se kafići odrede da li su pušački ili ne, to bi bila glupost svih gluposti, veća od Jacinih bisera u zadnje vrijeme...
Pa naravno da bi svi odabrali pušački, jer je to veći promet, jer je to veća zarada... Da, jer nas 'rvata ima većina pušača, i onda manjina, nepušači, naje...
Jedno riješenje bi recimo bilo da se odredi, ako si pušački birc imaš veće poreze jer ti je zarada veća, a ako si nepušački, znači promoviraš zdraviji život, onda imaš porezne olakšice... To bi, po meni, imalo smisla...
Neki dan, dečko i cura, (cura trudna) idu na kavu... NEMA prokletog kafića di se ne puši tj di nije zadimljeno ko u kotlu!!! Odvratno!!! Sramota!!!
A i iskreno, kad me 5 prijatelja pušača oko mene zovu na kavu, jednostavno ne idem ako se puši, i ne hebe me živa sila... Pa makar kavu pili u slastičarnici... ili ja sam ostanem doma.... Već mi je dosta kompromisa radi NJIH i NJIHOVOG poroka...