meni nije i dalje jasno svi su govorili da uz tvrđi feder ideu lakše rolice...a mnei se pokazalo obratno ...uz tvrđi feder teže rolice uz žuti mi trebaju teže rolice nego za bijeli a uz serijski još teže ..a po ovom testu se vidi da je bijeli mekši od serijskog i žutog .. po testu se vidi i da je crveni slabiji od bijelog to bi opet opravdalo moju teoriju da idu lakše rolice uz mekši feder jer bega vozi crveni feder sa lakšim rolicama nego za bijeli
Na nekoj netuniranoj/base/mid tuniranoj mašini je tvrđi feder, teže rolice. Jedino kad se radi o nekom haj endu koji se previše
vrti ide tvrdi feder i onda još lakše rolice. Stvar je u tome da na rolice djeluje centrifugalna sila i da su sve "teže" što se brže variomat vrti. Tj. nisu bukvalno teže već veća sila djeluje na njih pa više šire variomat, a onda je potreba i jača opruga koja bi im davala otpor penjanju!
Ovo je formula za centrifugalnu silu:
- drugi Newtonov zakon
Fc=centrifugalna sila
m=masa
v=brzina
r=polumjer
brzinu je moguće dobit pomoću formule opsega:
O=2*r*π tj. neka je 2r 10 cm, put je 31.4cm = 0.314m
Ako imaš neki highend koji vrti 14000okr/min, tj. 233okr/s ; i rolice 3.5grama
------------------------------------------------------
brzina rolice = 233*0.314m=
73m/sr=5cm= 0.05m
uvrstimo u gornju formulu za centrifugalnu silu
F
c=3.5g*((73m/s)
2/0.05m)
F
c (highend)=
373030Usporedno sa serijalom koja vrti 6000okr/min, tj. 100okr/s ; i rolice 6 grama
-----------------------------------------------------
brzina rolice = 100*0.314m=
31.4m/sr=5cm= 0.05m
uvrstimo u gornju formulu za centrifugalnu silu
F
c=6g*((31.4m/s)
2/0.05m)
F
c (serijala)=
118315Iz brojki se vidi zapravo kolika sila djeluje na variomat a tako i na samu oprugu i zašto na highendu ide tvrda opruga i što lakše rolice! Ispada da kad se zavrte lagane rolice na highendu da su zapravo 3put teže od ovih teških na serijali
Računao sam po sjećanju, al mislim da su formule ok, jedino bi još trebalo preračunat u neke veće jedinice krajnji rezultat al mi se neda tražit po formulama šta bi trebalo dobit na kraju, bitan je samo odnos veličina