pozdrav,evo da uputim sve one koji će se odlučiti na reparaciju prednjih amortizera iliti vilica,
u mom slučaju radi se o vilicama sa aprilie sr50 (70 ) i to one sa oznakom ''S'',
Isti postupak je i sa ostalim vilicama koje su ove obične i u kojima je ulje,a ne up-side-down u kojima je mast,
da krenemo.
To su te vilice koje ćemo reparirati
već su nakon 40 tkm cijele ispustile ulje na semeringe i to je bilo odvratno za voziti,svaka malo veća rupa je završila sa tupim udarcem
Prvo smo skinuli brisače,koje nećemo mijenjati jel su čitavi,a i pitanje koliko bi trebalo čekati iste iz servisa za nabavu
prilikom skidanja pazimo da ih ne oštetimo,jel će nam trebati kasnije,vrlo lako su izašli iz ležište
nakon toga s donje strane odšarafljujemo imbus ključem vijak,postoji mogučnost da se neće htijeti odvrniti,tu sam se poslužio kompresorom,i vrlo lako je išlo,malo je vrtilo u prazno ali uspješno je odšarafljen,
(slika nemam jel mi je kompresor u radioni)
rastavljamo vilice i ostavljamo ih da se cijede,u mom slučaju nije se imalo što cijediti jel je ulje davno iscurilo i ostalo je samo malo ulja (čitaj blato),
na prethodnoj slici vidljiv je osigurač koji također vadimo van i semering koji je svoju karijeru završio
vadimo osigurač
vadimo semering
njega je potrebno iskopati van oštrim predmetom po mogućnosti da ostane u kako tako pravilnom obliku kako bi se po tom mogao kupiti isti
stari izvađeni semering
sve dobro očistimo i pripremimo za ubacivanje novog semeringa
e sad,nove semeringe sam uzeo u SKF trgovini,a ulje sam uzeo motulovo fork oil 15W gradacije,sve skupa me nešto koštalo oko 100 kn,
DIMENZIJA ovih moji semeringa je 40X30X5
dalje,nabijamo novi semering
tu pazimo da ga ne oštetimo
alat je home made (cijev vanjskog promjera semeringa)
vraćamo osigurač i sklapamo drugi dio vilica
i vraćamo brisač koji smo sačuvali,
ulje uštrcavamo špricom ( da ga ne bi bilo po cijeloj radioni ) s donje strane gdje smo smo pethodno raspustili vijak kompresorom
zatežemo vijak nazad,ali je poželjno bakrenu btvu zagrijati da se omekša ( ako postoji ) da ne bi curilo ulje
vilica je spremna za daljnju montažu
i namontirana na skuter
sada možemo uživati u ugodnoj vožnji i ne skakutati na svaku rupu na cesti